Lineer CCD sensör ile üretim hattında gerçek zamanlı kablo çap ölçümü ve ovallik kontrolü
Real-time cable diameter measurement and ovality control on the production line with linear CCD sensor
  1. Tez No: 960552
  2. Yazar: ÖMER ENES YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kablo Çap Ölçümü, Hata Tespiti, CCD Sensör, Optik Ölçüm, Cable Diameter Measurement, Defect Detection, CCD Sensor, Optical Measurement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışması, kablo imalat endüstrisindeki yüksek maliyetli ve ithalata dayalı çap ölçüm sistemlerine yerli ve maliyet etkin bir alternatif geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, ürünlerin çap ve ovallik değerlerini anlık olarak denetleyebilen, yüksek hassasiyetli, iki eksenli bir optik ölçüm sistemi prototipi tasarlanmış ve üretilmiştir. Sistem, birbirine dik konumlandırılmış iki adet Toshiba TCD1304DG lineer CCD(Charge-Coupled Device) sensörüne, STM32 mikrodenetleyicilerle yönetilen bir kontrol mimarisine ve özgün olarak tasarlanmış güç, kontrol ve sinyal koşullandırma devrelerine dayanmaktadır. Gömülü yazılım, sensörlerden gelen veriyi ADC(Analog Digital Converter) ve DMA(Direct Memory Access) kullanarak yüksek hızda işleyip çap bilgisini hesaplarken, C# tabanlı kullanıcı arayüzü sonuçları görselleştirmektedir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deneyler, geliştirilen prototipin hatasız kablo kesitlerini doğru bir şekilde ölçtüğünü ve farklı boyutlardaki tek ve çift eksenli yapay hataları başarıyla tespit ettiğini doğrulamıştır. Bu çalışma, endüstriyel kalite kontrol süreçleri için güvenilir ve ekonomik bir çözüm sunarak yerli sanayiye katkı sağlama potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop a domestic and cost-effective alternative to the high-cost and import-dependent diameter measurement systems in the cable manufacturing industry. Within this scope, a high-precision, two-axis optical measurement system prototype capable of instantly monitoring the diameter and ovality values of products has been designed and produced. The system is based on two perpendicularly positioned Toshiba TCD1304DG linear CCD sensors, a control architecture managed by STM32 microcontrollers, and originally designed power, control, and signal conditioning circuits. The embedded software processes the data from the sensors at high speed using ADC and DMA to calculate the diameter, while a C#-based user interface visualizes the results. Experiments conducted in a laboratory environment have confirmed that the developed prototype accurately measures flawless cable sections and successfully detects single and dual-axis artificial defects of various sizes. This study demonstrates the potential to contribute to the domestic industry by offering a reliable and economical solution for industrial quality control processes.