Ratlarda di (2-ethylhexyl) phthalate ile oluşturulan testis toksisitesine karşı hesperidin'in etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of hesperidin against di(2-ethylhexyl) phthalate-induced testicular toxicity in rats
  1. Tez No: 960603
  2. Yazar: RAMİZ HATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DOĞAN ÖMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Di-(2-ethylhexyl) fitalat, hesperidin, sperma, testis toksisitesi, Di-(2-ethylhexyl) phthalate, hesperidin, sperm, testicular toxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ratlarda Di (2-Ethylhexyl) Phthalate ile Oluşturulan Testis Toksisitesine Karşı Hesperidin'in Etkilerinin Araştırılması Amaç: Di (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), plastiklerin yumuşatılması amacıyla en sık kullanılan ftalat türlerinden biridir. Hesperidin (HSP) antioksidan, antienflamatuvar, antitümör etkileri ile bilinen flavondur. Bu çalışmada amaç HSP'nin DEHP tarafından indüklenen testis hasarına karşı etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışmada 35 adet erkek rat kullanılmış olup her grup 7 hayvandan oluşacak şekilde; Grup 1: 7 gün mısır yağı, Grup 2: 10 gün oral 1g/kg dozda DEHP , Grup 3: 10 gün oral olarak 200 mg/kg dozda hesperidin, Grup 4: 10 gün oral 1 g/kg/ dozda DEHP (mısır yağı ile birlikte) ve HSP 100 mg/kg dozda Grup 5: 10 gün oral 1 g/kg DEHP (mısır yağı ile birlikte) ve HSP 200 mg/kg dozda verilmek suretiyle beş gruba ayrıldı. Bulgular: DEHP'nin spermatolojik değerleri olumsuz yönde etkilediği, buna karşın uygulanan tedavinin DEHP grubu ile arasındaki fark anlamlı olup spermatolojik değerler olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. DEHP grubunda testis bütünlüğünün bozulduğu, seminifer tübüllerin normal ve düzenli epitel yapısını kaybettikleri görülmektedir. Kontrol grubuna göre DEHP uygulanan grupta MDA düzeyinin önemli ölçüde değişmediği belirlenmiştir. GPX'in kontrol grubuna göre HSP uygulanan grupta önemli düzeyde arttığı, DEHP uygulanan grupta ise kontrol grubu ile arasındaki farkın önemsiz olduğu görülmüştür. DEHP uygulanan grup ile kontrol grubu SOD değerleri arasındaki farkın önemli olduğu ve DEHP'in bu değerini düşürdüğü tespit edilmiştir. DEHP'in testosteron hormon düzeyini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür. DEHP varlığında uygulanan tedavinin ise LH düzeyini önemli ölçüde yükselttiği görülmüştür. Sonuç: DEHP uygulanan ratlarda testis toksisitesi oluşmuş, buna karşın HSP'nin sperm kalitesine, testis dokusundaki oksidatif stres parametrelerine ve histopatolojik değişimlere karşı olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effects of Hesperidin Against Testicular Toxicity Induced by Di (2-Ethylhexyl) Phthalate in Rats Aim: Di (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) is one of the most commonly used phthalates for softening plastics. Hesperidin (HSP) is a flavonoid known for its antioxidant, anti-inflammatory, and antitumour effects. The aim of this study was to investigate the effects of HSP against DEHP-induced testicular damage. Material and Method: In the study, 35 male rats were used and divided into five groups of seven animals each as follows: Group 1: Corn oil administered for 7 days; Group 2: Oral administration of DEHP at a dose of 1 g/kg for 10 days; Group 3: Oral administration of hesperidin at a dose of 200 mg/kg for 10 days; Group 4: Oral administration of DEHP at a dose of 1 g/kg (with corn oil) and hesperidin at a dose of 100 mg/kg for 10 days; Group 5: Oral administration of DEHP at a dose of 1 g/kg (with corn oil) and hesperidin at a dose of 200 mg/kg for 10 days. Results: DEHP negatively affected spermatological parameters; however, the difference between the DEHP group and the treatment group was significant, indicating a positive impact of the administered therapy on spermatological values. In the DEHP group, testicular integrity was impaired, and the seminiferous tubules lost their normal and organized epithelial structure. Compared to the control group, the MDA level in the DEHP-treated group did not change significantly. GPX levels were significantly increased in the hesperidin-treated group compared to the control group, while the difference between the DEHP group and the control group was found to be insignificant. A significant difference in SOD values was observed between the DEHP-treated group and the control group, and DEHP was found to reduce these values. DEHP significantly decreased testosterone hormone levels, while the treatment applied in the presence of DEHP significantly increased LH levels. Conclusion: Testicular toxicity was observed in rats treated with DEHP, whereas HSP was found to have beneficial effects on sperm quality, oxidative stress parameters in testicular tissue, and histopathological alterations.