Sistemik juvenil idiyopatik artrit tanılı çocukların annelerinin deneyimlerinin incelenmesi: Nitel bir çalışma
Investigation of the experiences of mothers of children diagnosed with systemic juvenile idiopathic arthritis: A qualitative study
  1. Tez No: 960641
  2. Yazar: ZEYNEP ALDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİYE GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ateş, Juvenil, Nitel araştırma, Sistemik Artrit, Fever, Systemic Arthritis, Juvenile, Pain, Qualitative Research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada sistemik juvenil idiyopatik artrit tanılı çocukların annelerinin hastalık sürecine dair deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. İstanbul ilindeki bir eğitim ve araştırma hastanesinde 2017-2023 yılları arasında sistemik juvenil idiyopatik artrit tanısı almış 0-18 yaş arası 92 çocuk hastanın anneleri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. 14 anne ile bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler, Braun ve Clarke'ın tematik analiz aşamalarına göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmanın veri analizi sonucunda“ağrı, bazen iyi bazen kötü günler, günlük hayatı hastalıkla yönetmek, güçlü olma çabası, sağlık profesyonelleriyle etkileşim ve psikososyal sorunlar”olmak üzere altı tema elde edilmiştir. Sonuç: Anneler sistemik juvenil idiyopatik artrit hastalığı yönetiminde oldukça güç deneyimler yaşamakta olup aile ve sağlık profesyoneli desteği ile hastalığı daha iyi yönetebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the experiences of mothers of children diagnosed with systemic juvenile idiopathic arthritis throughout the disease process. Materials and Methods: A qualitative research method was used in this study. The population of the study consisted of the mothers of 92 children aged 0-18 diagnosed with systemic juvenile idiopathic arthritis at a training and research hospital in Istanbul between 2017 and 2023. Individual interviews were conducted with 14 mothers. The data were analyzed according to Braun and Clarke's thematic analysis steps. Results: As a result of the data analysis, six themes were identified:“pain, sometimes good sometimes bad days, managing daily life with the disease, efforts to be strong, interaction with healthcare professionals and psychosocial problems.”Conclusion: Mothers experience significant challenges in managing systemic juvenile idiopathic arthritis, but with the support of family and healthcare professionals, they are able to manage the disease more effectively.