Gebelerin yaşam kaliteleri ile prenatal bağlanma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the quality of life of pregnant women and prenatal attachment levels
- Tez No: 960652
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebe, gebe, gebelik, prenatal bağlanma, yaşam kalitesi, Midwife, pregnancy, pregnant, prenatal attachment, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yaşam Kaliteleri ile Prenatal Bağlanma Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Araştırma gebelerin yaşam kaliteleri ile prenatal bağlanma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılmıştır. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı olan Erzurum Şehir Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerinde Mayıs 2024-Ekim 2024 tarihleri arasında, araştırma kriterlerine uyan 400 gebe ile araştırma yürütülmüştür. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği (GYKÖ) ve ”Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE)" kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; t testi, varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelikte Yaşam Kalitesi ile Prenatal Bağlanma Envanteri toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Gebelikte yaşam kalitesi düzeyleri ile PBE ortalaması arasında farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. Sonuç: Gebelikte yaşam kalitesi arttıkça prenatal bağlanmanında arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
the Relationship Between the Quality of Life of Pregnant Women and Prenatal Attachment Levels Aim: The study was conducted to examine the relationship between the quality of life of pregnant women and their prenatal attachment levels. Material and method: The study was conducted as a descriptive and correlational study. The study was conducted with 400 pregnant women who met the study criteria between May 2024 and October 2024 at the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Erzurum City Hospital, affiliated with the Erzurum Provincial Health Directorate. Data were collected using a Personal Information Form, the Pregnancy Quality of Life Scale (QOLS), and the Prenatal Attachment Inventory (PAI). T-test, analysis of variance, and Pearson correlation analysis were used to analyze the data. Results: A significant positive correlation was found between the total score of the Prenatal Attachment Inventory and the quality of life during pregnancy. The PBE was also found to be significantly correlated with the quality of life during pregnancy. Conclusion: It has been found that as the quality of life during pregnancy increases, prenatal attachment also increases.