From expectations to reality: Analysing barriers to the educational and social development of the Azerbaijani immigrant children in Türkiye
Beklentilerden gerçeğe: Türkiye'deki Azerbaycanlı göçmen çocukların eğitim ve sosyal gelişimindeki engellerin analizi
- Tez No: 960682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: ÇHŞ, göçmen çocuklar, çocuk hakları, eğitim politikaları, toplumsal entegrasyon, toplumsal kalkınma, göçmen Azerbaycanlı çocuklar, Türkiye, Azerbaycan, CRC, immigrant children, rights of the child, educational policies, social integration, social development, immigrant Azerbaijani children, Türkiye, Azerbaijan
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET 2011 yılından itibaren Türkiye'ye gelen mülteci ve göçmen nüfuslarının akını beklenmedik zorluklar ortaya çıkardı. Ancak şaşırtıcı olan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi diğer Türk devletlerinden gelen göçmenlerin Türkiye'ye taşınırken birçok faktör nedeniyle beklemedikleri zorluklarla karşılaşmalarıdır. Aynı etnik kökene, kültüre ve diğer Türk milletleri arasında Türk nüfusuyla en yakın bağlara sahip olmalarına rağmen, Azerbaycanlı göçmen çocuklar hükuk sistemlerinin ve eğitim politikalarının neden olduğu kısıtlamalar nedeniyle eğitime erişimde belirgin engellerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu, sosyal gelişimleri üzerinde ciddi etkilere neden olmakta ve Türk toplumuna entegrasyonlarını engellemektedir. Bu zorluklar arasında ülkeye varışta okula kayıt yaptırmada bürokratik engeller, aynı dilin iki kardeş kolunun eşleştirilmesinde yaşanan zorluklar, kültürel uyum sorunları, eğitimde ilerlemede zorluklar ve çocuk işçiliği yer almaktadır ve bunlar Türkiye'de, özellikle İstanbul'da ikamet eden birçok Azerbaycanlı bireyin kişisel gelişimini engellemektedir. İstanbul'da açılan iki Azerbaycan eğitim kurumu bu zorlukların açık bir yansımasıdır. Yukarıda belirtilenler göz önünde bulundurularak, bu çalışma Azerbaycan'dan gelen göçmen çocukların eğitim haklarının desteklenmesi açısından hem sosyal politikalar hem de toplum tarafından göz ardı edilen faktörlere ışık tutmaya ve Türkiye'deki eğitim politikalarının ve programlarının geliştirilmesi için olası politika önerileri sunmaya çalışmaktadır. Uygun istatistiklerin eksikliği ve bu konuya ayrılmış herhangi bir önceki çalışma veya literatürün mevcut olmaması dikkate alınarak, çalışma, veri toplamak için Azerbaycan okullarından birindeki okul müdürü, eğitimcileri ve göçmen çocukların velileri ile derin görüşmeler ve odak grup tartışmaları esasında yürütülmüştür. Verileri analiz etmek ve sonuc üretmek amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Starting from 2011, the influx of refugee and immigrant populations has presented unexpected challenges in Türkiye. The surprising part, though, is that while moving to Türkiye, immigrants from the other Turkic countries, such as Azerbaijan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kyrgyzstan, and Kazakhstan, faced challenges that they did not expect due to many factors. Despite sharing the same ethnicity and the closest among other Turkic nations ties with the Turkish population, Azerbaijani immigrant children face distinctive barriers in accessing education due to the restrictions caused by the legal systems and educational policies, which result in a serious impact on their social development and hinder their integration into the Turkish society. These challenges include bureaucratic barriers in registration into the school at the time of arrival in the country, cultural adaptation issues, further educational advancement, and child labour, which altogether prevent personal development of many Azerbaijani individuals residing in Türkiye, especially in Istanbul. The two Azerbaijani education institutions operating in Istanbul are a clear consequence of those challenges. With the above-mentioned in mind, this study tries to shed light on the factors that are overlooked both by the social policies and the society in terms of supporting the educational rights of immigrant children from Azerbaijan, and provide possible policy recommendations for the advancement of the educational policies and programs in Türkiye. Taking into consideration the lack of proper statistics and the non-existence of any previous studies or literature devoted to this topic, this study was carried out based on the deep interviews with the school principal, educators, and parents of the immigrant children from one of the Azerbaijani schools. A qualitative research method was used to analyse the data and draw conclusions.