Türkiye'de dijital liderliği anlama kapsamında ölçek geliştirme çalışması ve dijital liderlik ile sürdürülebilir çalışan performansı ilişkisinde dijital kültürün aracılık rolü
Scale development study within the scope of understanding digital leadership in Turkey and the mediating role of digital culture in the relationship between digital leadership and sustainable employee performance
- Tez No: 960806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dijitalleşme, Dijital Liderlik, Sürdürülebilir Çalışan Performansı, Dijital Kültür, Digital Transformation, Digitalization, Digital Leadership, Sustainable Employee Performance, Digital Culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada öncelikle günümüz dijital liderlerinin özellikleri, yetkinlikleri, dijitalleşmedeki etkin rolleri üzerinde durulmuş ve dijital liderliği kapsayan bir ölçek geliştirme çalışması yapılmıştır. Çalışmanın ikinci uygulama kısmında ise, dijital liderlik özelliği ve yetkinliği sergileyen yöneticilerin sürdürülebilir çalışan performansını, dijital kültürün aracı rol sayesinde pozitif yönde etkilediği varsayılmıştır. Ölçek geliştirme araştırması kapsamında ilk çalışmamız Türkiye'de aktif olarak çalışan dijitali daha sık kullanan 222 çağrı merkezi çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Daha sonra ölçeğin yine teknolojiyi aktif olarak kullanan sektörlerde çalışan daha karma ve büyük bir örneklemde test edilmesine karar verilmiştir. Araştırmada veri analizi için SPSS 25, AMOS ve SmartPLS 4 paket programları kullanılmıştır. Çalışmada yer alan ölçeklerin güvenirlik analizleri, demografik bulgular, faktör analizleri, korelasyon analizleri ve hipotezler arasındaki ilişkileri ölçmek amacıyla hipotez testleri yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öncelikle 13 madde ve üç boyuttan meydana gelen bir dijital liderlik ölçeğine ulaşılmıştır. Daha sonra yapılan araştırmanın bulgularına göre ise, yöneticilerin dijital liderlik özellikleri göstermeleri yüksek sürdürülebilir çalışan performansını artırmaktadır. Bunun yanı sıra, dijital kültürün, bu ilişkideki aracılık rolü dijital liderlik ve sürdürülebilir çalışan performansı arasında aracı etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study primarily focused on the characteristics and competencies of today's digital leaders, their active role in digitalization, and conducted a scale development study encompassing digital leadership. In the second practical part of the study, it was hypothesized that managers who exhibit digital leadership characteristics and competencies positively impact sustainable employee performance through the mediating role of digital culture. Our initial study, as part of the scale development research, was conducted with 222 call center employees in Turkey who actively work and frequently use digital media. It was then decided to test the scale with a larger, mixed sample of individuals working in sectors that actively utilize technology. Data analysis was conducted using SPSS 25, AMOS, and SmartPLS 4 software packages. Reliability analyses of the scales included in the study, demographic findings, factor analyses, correlation analyses, and hypothesis testing were conducted to measure the relationships between the hypotheses. According to the research findings, a digital leadership scale consisting of 13 items and three dimensions was initially developed. Subsequent research revealed that managers demonstrating digital leadership characteristics enhances high sustainable employee performance. In addition, it was concluded that digital culture has a mediating effect between digital leadership and sustainable employee performance, with the mediating role in this relationship.