Serebral palsi'li bireylerin fonksiyonellik, engellilik durumu ve kas kuvveti ile spastisiteleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between functionality, disability status, muscle strength and spasticity in individuals with cerebral palsy
- Tez No: 960805
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KUNDURACILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, spastisite, kas tonusu, kas gücü, motor fonksiyon, iletişim fonksiyonu, fonksiyonellik, Cerebral palsy, spasticity, muscle tone, muscle strength, motor function, communication function, functionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, serebral palsili bireylerin fonksiyonellik ve engellilik durumunu değerlendirmeyi ve kas kuvveti ile kas tonusu arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, serebral palsili bireylerin kas kuvveti ve kas tonusu arasındaki ilişkiyi anlamayı hedeflemiş, ayrıca motor beceriler (kaba ve ince motor) ve iletişim becerileri arasındaki etkileşimler üzerinde durulmuştur. Araştırmada, kas tonusu Modifiye Ashworth Skalası (MAS), kas gücü ise Manuel Kas Testi (MKT) ile değerlendirilmiştir. Fonksiyonel beceriler ise GMFCS (kaba motor fonksiyon), MACS (ince motor fonksiyon) ve CFCS (iletişim fonksiyonları) ve PODCI (Pediatrik Veri Toplama Aracı) ölçekleri ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, serebral palsili bireylerde, yaşla birlikte vücut kitle indeksinin arttığını göstermektedir. Bu artışın, hareketsizlikle ve kilo alımıyla ilişkilendirildiği, dolayısıyla bu bireylerin sağlıklarını etkileyebileceği vurgulanmıştır. Ayrıca, GMFCS ve CFCS skorları arasında pozitif bir ilişki bulunmuş, bu da motor fonksiyonların iletişim becerileriyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Benzer şekilde, MACS ve CFCS skorları arasında pozitif bir ilişki bulunmuş ve el becerileri ile iletişim becerileri arasında bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. GMFCS ve MACS arasında da pozitif yönlü bir ilişki gözlemlenmiş, kaba motor becerilerle ince motor becerilerinin birbirini etkilediği sonucuna varılmıştır. Araştırmada, katılımcıların iletişim becerileri ile PODCI“Üst Ekstremite Fonksiyonellik”,“Transfer ve Temel Hareketlilik”,“Spor ve Fiziksel Aktivite”ve“Genel İşlevsellik”düzeyleri arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Özellikle iletişim becerileri daha iyi olan katılımcıların, hareketlilik, spor aktiviteleri ve genel işlevsellik düzeylerinin de daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Bu araştırma, PODCI ile CFCS ve MACS arasındaki ilişkileri inceleyerek literatüre özgün bir katkı sağlamaktadır. Çalışmada, kaba motor ve ince motor fonksiyonellik düzeylerinin PODCI katılım ölçeğinin Üst Ekstremite Fonksiyonellik düzeyiyle ve Genel İşlevsellik puanlarıyla ilişkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, kaba motor becerilerdeki gelişimin el becerileriyle ilişkili olduğunu ve iletişim fonksiyonelliği ile fiziksel becerilerin birbirini etkileyen alanlar olduğunu göstermektedir. Bireylerin PODCI genel işlevsellik puanları ile kaba motor fonksiyon seviyeleri, el beceri fonksiyon seviyeleri ve iletişim fonksiyon seviyeleri arasında negatif yönde olan güçlü bir ilişki bulunmuştur. Bir diğer önemli bulgu, spastisite ile kas gücü arasındaki negatif yönlü ilişkidir. Ancak, bu bulgu literatürle paralellik göstermemektedir. Literatürde, spastisite ve kas gücü arasındaki ilişkinin daha karmaşık dinamikler içerdiği ve bu ilişkinin derinlemesine incelenmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the functionality, disability, and health status of individual with cerebral palsy, and to examine the relationships between muscle strength and muscle tone. The study aimed to understand the relationship between muscle strength and muscle tone in individual with cerebral palsy, and also focused on the interactions between motor skills (both gross and fine motor) and communication abilities. In the study, muscle tone was assessed using the Modified Ashworth Scale (MAS), while muscle strength was evaluated using the Manual Muscle Testing (MMT). Functional abilities were analyzed using the GMFCS (Gross Motor Function Classification System), MACS (Manual Ability Classification System), and CFCS (Communication Function Classification System) scales. The research findings indicate that with increasing age, the body mass index (BMI) of children with cerebral palsy also increases. This increase has been associated with immobility and weight gain, which may affect the health of these individuals. Additionally, a positive correlation was found between GMFCS and CFCS scores, suggesting that motor functions are related to communication skills. Similarly, a positive correlation was observed between MACS and CFCS scores, indicating a relationship between manual abilities and communication skills. A positive correlation was also observed between GMFCS and MACS, indicating that gross motor skills and fine motor skills influence each other. The study revealed a strong relationship between participants' communication skills and the PODCI“Upper Extremity Functionality”,“Transfer and Basic Mobility”,“Sports and Physical Activity”, and“General Functionality”levels. It was particularly observed that participants with better communication skills had better mobility, sports activities, and general functionality levels. This study provides an original contribution to the literature by examining the relationships between PODCI, CFCS, and MACS. The study also found that the levels of gross and fine motor functionality were related to the“Upper Extremity Functionality”and“General Functionality”scores of the PODCI participation scale. These findings suggest that improvements in gross motor skills are related to hand skills and that communication functionality and physical abilities are interconnected. A strong negative relationship was found between individuals' PODCI general functionality scores and their levels of gross motor function, hand function, and communication function. Another significant finding is the negative relationship between spasticity and muscle strength. However, this finding does not align with existing literature. In the literature, it has been suggested that the relationship between spasticity and muscle strength involves more complex dynamics and requires further in-depth investigation.