Identity tribulations in postmodern drama: Sarah Daniels' Ripen Our Darkness and Sarah Kane's Blasted
Postmodern tiyatroda kimlik çalkantıları: Sarah Daniels'ın Ripen Our Darkness ve Sarah Kane'in Blasted eserleri
- Tez No: 960820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED METİN ÇAMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın Kimliği, Abject, Postmodern Tiyatro, Ötekileştirme, Sarah Kane, Sarah Daniels, Female Identity, Abject, Postmodern Drama, Marginalisation, Sarah Kane, Sarah Daniels
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Post modern dramada en önemli tartışmalardan ikisi cinsiyet rollerinin dönüşümü ve kadın kimliğinin ataerkil sistem karşısındaki kırılganlığıdır. Sarah Daniels'ın Ripen Our Darkness ve Sarah Kane'in Blasted eserleri kadın karakterlerin ataerkil düzen tarafından nasıl ötekileştirildiğini ve abject konuma itildiğini dramatik şekilde ortaya koyar. Her iki oyunda da kadın karakterler, toplumsal ve bireysel baskılar karşısında kimliklerini kurmak için sürekli bir mücadele vermek zorunda kalırlar. Bu çalışma Kristeva'nın abjection teorisi ışığında seçilen oyunlardaki kadın karakterlerin yaşadığı kimlik çatışmalarını analiz etmektedir. Tez iki oyun yazarının eserlerinde kadın temsillerinin ataerkil yasalar ve sembolik düzen tarafından sınırlandırılışını ortaya koyarken, aynı zamanda bu karakterlerin özneleşme çabalarını da incelemektedir. Bu iki oyun karşılaştırmalı olarak ele alınarak, post modern dönemde kadın kimliğinin hem bastırılan hem de direniş üreten çift yönlü doğası açığa çıkmaktadır. Ayrıca bu tezin amacı kadınların toplumsal cinsiyet normları karşısında verdikleri direnişin tiyatro aracılığıyla nasıl sahnelendiğini göstermek ve abjection kavramı üzerinden kadın kimliğinin yeniden üretim sürecini açıklamaktır. Bu inceleme, post modern tiyatroda kadın karakterlerin temsillerine yönelik eleştirel bir katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Two of the most significant discussions in postmodern drama are the shifts in gender roles and the vulnerability of female identity under patriarchy. Ripen Our Darkness and Blasted reveal dramatically how female figures are marginalised and reduced to the abject position. In both plays, the female characters are compelled to a constant struggle to establish their identities against social and individual forms of oppression. This study analyses the identity conflicts of the female characters in the selected plays in the light of the theory of Julia Kristeva. While the study uncovers how the representations of women in the works of the two playwrights are limited by patriarchal laws and the symbolic order, it also examines the subjectification efforts of these characters. By comparing the two plays, this study reveals the dual nature of female identity in the postmodern period, showing it as both repressed and resistant. Additionally, the aim of this thesis is to show how women's resistance to gender norms is staged through theatre and to explain the process of reproducing women's identity through the concept of abjection. This study also aims to make a critical contribution to the representation of female characters in postmodern theatre.