Amniyon sıvısı kaynaklı eksozomların serviks kanseri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of amniotic fluid-derived exosomes on cervical cancer
- Tez No: 960889
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Amniotic fluid, cervical cancer, exosome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
TİRYAKİ AK. Amniyon Sıvısı Kaynaklı Eksozomların Serviks Kanseri Üzerine Etkisinin Araştırılması, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Gaziantep, 2025. Amaç: Bu çalışmada, doğrudan amniyotik sıvıdan izole edilen eksozomların insan servikal adenokarsinom hücre hattı ve sağlıklı insan embriyonik böbrek hücre hattı üzerindeki biyolojik etkilerinin in vitro koşullarda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Amniyotik sıvı örnekleri, Gaziantep Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde sezaryen sırasında, 18–40 yaş arası sağlıklı ve gönüllü gebelerden steril koşullarda elde edilmiştir. Eksozomlar diferansiyel santrifügasyon ve ultrasantrifügasyon yöntemleri ile izole edilmiştir. Protein miktarı spektrofotometre ile ölçülmüş, parçacık boyutu ve yoğunluğu izleme analizi ile belirlenmiştir. Hücreler dört farklı dozda eksozom ile muamele edilerek 24, 48 ve 72 saat sonunda canlılık ve apoptozis analizleri yapılmıştır. Bulgular: Servikal adenokarsinom hücrelerinde özellikle yüksek dozlarda 72. saatte anlamlı canlılık azalması saptanmıştır. Sağlıklı böbrek hücrelerinde düşük ve orta dozlarda toksisite gözlenmezken, en yüksek dozda belirgin sitotoksik etki ortaya çıkmıştır. Orta düzey dozun, kanser hücrelerinde güçlü antiproliferatif etki gösterirken sağlıklı hücreler üzerinde minimal toksisite oluşturması dikkat çekicidir. Sonuç: Amniyotik sıvıdan elde edilen eksozomlar, servikal adenokarsinom hücreleri üzerinde antitümör etki gösterebilmekte ve belirli bir doz aralığında terapötik potansiyel taşımaktadır. Ancak yüksek dozlarda sağlıklı hücrelerde de toksisite ortaya çıkması, güvenli doz aralığının belirlenmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
TİRYAKİ AK. Investigation of the Effects of Amniotic Fluid-Derived Exosomes on Cervical Cancer, Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Specialty Thesis, Gaziantep, 2025. Objective: This study aimed to evaluate the in vitro biological effects of exosomes directly isolated from amniotic fluid on human cervical adenocarcinoma and healthy human embryonic kidney cell lines. Materials and Methods: Amniotic fluid samples were collected under sterile conditions during cesarean sections from healthy volunteers aged 18–40 years at the Department of Obstetrics and Gynecology, Gaziantep University. Exosomes were isolated using differential centrifugation and ultracentrifugation. Protein concentration was measured by spectrophotometry, while particle size and concentration were determined by tracking analysis. Cells were treated with four different doses of exosomes and incubated for 24, 48, and 72 hours, after which viability and Apoptosis analysis were performed. Results: In cervical adenocarcinoma cells, significant reductions in viability were observed, particularly at higher doses after 72 hours. In healthy kidney cells, no significant toxicity was detected at low or moderate doses, while the highest dose caused marked cytotoxicity. The intermediate dose showed strong antiproliferative effects in cancer cells with minimal toxicity in healthy cells. Conclusion: Exosomes derived directly from amniotic fluid demonstrated antitumor effects against cervical adenocarcinoma cells and may represent a potential therapeutic option within a defined dose range. However, the observed toxicity in healthy cells at higher doses highlights the importance of establishing a safe therapeutic window.