Amniyon sıvısı kaynaklı eksozomların primer akciğer kanser hücreleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of amniotic fluid-derived exosomes on primary lung cancer cells
  1. Tez No: 988584
  2. Yazar: SEMİH GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERUDUN IŞIK, DOÇ. DR. SERDAR ÖZTUZCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Eczacılık ve Farmakoloji, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Pharmacy and Pharmacology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer neoplazmları, Amniotik sıvı, Eksozomlar, Hücre kültürü, İmmünositokimyasal yöntemler, İmmünoterapi, Lung neoplasms, Amniotic fluid, Exosomes, Cell culture, Immunocytochemical methods, Immunotherapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Solunum Biyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Akciğer kanseri dünyada kanserden ölümlerin en yaygın sebebidir. Akciğer kanserinin tedavi yöntemleri olan cerrahi, kemoterapi, radyoterapiye rağmen beş yıllık sağkalım oranları düşüktür. Son yıllarda popüler olan immünoterapi yöntemleri kanser tedavilerinde umut vadetmektedir. Eksozomlar, hücreler tarafından çeşitli fizyolojik ve patolojik uyarılara yanıt olarak salınan, endozom kökenli küçük veziküllerdir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, eksozomların tümör mikroçevresinde immünmodülatör etkilere sahip olduğunu ve bazı kanser türlerinde immünterapötik ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, primer Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) hücreleri ile primer bronş hücre gruplarına amniyon sıvısı kaynaklı eksozom uygulanarak etkileri in vitro ortamda araştırıldı. Amniyon sıvısı kaynaklı eksozomların karakterizasyonu Bikinkoninik Asit (BCA), Nanopartikül İzleme Analizi (NTA) ve Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM) ile yapılarak primer akciğer hücrelerine amniyon sıvısı kaynaklı eksozom uygulandı. MTT yöntemi ile primer akciğer hücreleri üzerindeki etkin doz belirlendi ve migrasyon testi, apoptotik etkileri, hücre döngüsü testi ve immünositokimya (ICC) ile Bax, Bcl-2, Ki-67, Kaspaz-3 ve Kaspaz-9 proteinlerinin ekspresyon düzeyleri analiz edildi. Amniyon sıvısı kaynaklı eksozomların tümör hücre canlılığını doza ve zamana bağımlı olarak azalttığı, bronş hücre canlılığını arttırdığı görüldü. Annexin V apoptoz testinde eksozomların tümör hücrelerini erken apoptoza neden olduğu, bronş hücre sayısında artışa sebep olduğu görüldü. Ayrıca tümör hücrelerinde Bax, Kaspaz-3 ve Kaspaz-9 apoptoz belirteçlerinde artış görülürken antiapoptotik olan Bcl-2 ve proliferasyon belirteci olan Ki-67'de ise düşüş gözlendi. Bronş hücrelerinde ise Kaspaz-3 ve Kaspaz-9'da değişiklik görülmezken Bcl-2 ve Ki-67'de artış görüldü ve Bax'da azalış görüldü. Elde edilen veriler, amniyon sıvısı kaynaklı eksozomların akciğer kanserinde seçici ve biyouyumlu bir antitümör etki oluşturabileceğini, aynı zamanda sağlıklı hücreler üzerinde koruyucu ve proliferatif etkisini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the most common cause of cancer deaths worldwide. Despite treatment methods such as surgery, chemotherapy, and radiotherapy, five-year survival rates for lung cancer are low. In recent years, immunotherapy approaches have gained popularity and hold great promise in cancer treatment. Exosomes are small vesicles of endosomal origin released by cells in response to various physiological and pathological stimuli. Recent studies have shown that exosomes have immunomodulatory effects in the tumor microenvironment and may be used as immunotherapeutic agents in certain types of cancer. In this work, primary non-small cell lung cancer (NSCLC) cells and primary bronchial epithelial cells were treated in vitro with exosomes extracted from amniotic fluid. Characterization of amniotic fluid-derived exosomes was performed using Bicinchoninic Acid (BCA), Nanoparticle Tracking Analysis (NTA), and Transmission Electron Microscopy (TEM), and amniotic fluid-derived exosomes were applied to primary lung cells. The effective dose on primary lung cells was determined using the MTT method, and migration testing, apoptotic effects, cell cycle testing, and immunocytochemistry (ICC) were performed to analyze the expression levels of Bax, Bcl-2, Ki-67, Caspase-3, and Caspase-9 proteins. Amniotic fluid-derived exosomes were found to reduce tumor cell viability in a dose- and time-dependent manner, while increasing bronchial cell viability. In the Annexin V apoptosis assay, exosomes were observed to induce early apoptosis in tumor cells and cause an increase in bronchial cell count. Furthermore, an increase was observed in the apoptosis markers Bax, Caspase-3, and Caspase-9 in tumor cells, while a decrease was observed in the anti-apoptotic marker Bcl-2 and the proliferation marker Ki-67. In bronchial cells, no changes were observed in Caspase-3 and Caspase-9, while increases were seen in Bcl-2 and Ki-67, and a decrease was observed in Bax. Taken together, these results indicate that exosomes derived from amniotic fluid selectively suppress the growth of lung cancer cells while supporting the viability of normal cells.