Akdeniz Bölgesindeki diyabet eğitim hemşirelerinin koçluk yaklaşımına ilişkin görüşleri: Nitel araştırma
Opinions of diabetes education nurses in the Mediterranean Region on coaching approach: A qualitative research
  1. Tez No: 960910
  2. Yazar: DERYA ÖNGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN TERKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet yönetimi, sağlık koçluğu, diyabet eğitim hemşiresi, öz-yönetim, nitel araştırma, Diabetes management, health coaching, diabetes nurse educator, self-management, qualitative research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Diyabetin giderek artan prevalansı ve yaşam boyu süren bir kronik hastalık olması nedeniyle, bireyler bu hastalıkla baş edebilmek için yalnızca medikal tedaviye değil, aynı zamanda etkili bir öz-yönetim sürecine ihtiyaç duymaktadırlar. Son yıllarda hem ulusal hem de uluslararası literatürde sağlık koçluğunun diyabet yönetiminde etkili olduğuna dair kanıtlar artmakla birlikte, bu yaklaşımın sahada nasıl uygulandığı, uygulayıcı sağlık profesyonellerinin özellikle de eğitimli hemşirelerin bu konudaki görüşlerinin yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Akdeniz Bölgesi'ndeki kamu hastanelerinde görev yapan ve diyabet koçluğu eğitimi almış diyabet eğitim hemşirelerinin koçluk yaklaşımına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desenle yürütülmüş olup içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Akdeniz Bölgesi'ndeki kamu hastanelerinde çalışan, koçluk eğitimi almış ve araştırmaya katılmaya gönüllü yedi diyabet eğitim hemşiresi ile bire bir derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler ses kaydıyla toplanıp yazıya dökülmüş ve Maxqda programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda 5 ana tema ve 20 alt tema belirlenmiştir. Bu temalar; koçluk yaklaşımına yönelik düşünceler, koçluk yaklaşımının kullanımının uygunluğu, koçluk yaklaşımı kullanırken yaşanan zorluklar, hemşireler açısından koçluk yaklaşımının katkıları ve hastalar açısından koçluk yaklaşımının katkıları şeklinde sıralanmıştır. Hemşireler koçluk yaklaşımının hasta eğitimi sürecinde etkili olduğunu, hastaların farkındalıklarını artırdığını ve katılımcı bir öğrenme ortamı sunduğunu ifade etmişlerdir. Ancak zaman yetersizliği, hasta motivasyonu eksikliği ve kurumsal destek eksikliği gibi uygulamada çeşitli güçlüklerle karşılaştıkları belirtilmiştir. Araştırma bulguları, koçluk yaklaşımının hemşirelerin profesyonel uygulamalarında hastaya yönelik bireyselleştirilmiş eğitim sunma açısından güçlü bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As diabetes continues to rise in prevalence and remains a lifelong chronic condition, individuals need not only medical treatment but also an effective self-management process to cope with the disease. Although evidence supporting the effectiveness of health coaching in diabetes management has increased in both national and international literature in recent years, there is a lack of research on how this approach is implemented in practice and on the perspectives of healthcare professionals, particularly trained nurses. Aim of this study is to explore the perspectives of diabetes nurse educators, who have received coaching training and are working in public hospitals in the Mediterranean Region, regarding the coaching approach. The research was conducted using a phenomenological design, one of the qualitative research methods, and data were analyzed using content analysis. In-depth, semi-structured one-on-one interviews were conducted with seven volunteer diabetes nurse educators, all of whom had received coaching training and were working in public hospitals across eight different provinces in the Mediterranean Region. The data were collected through audio recordings, transcribed verbatim, and analyzed using Maxqda software. As a result of the analysis, five main themes and twenty sub-themes were identified. These main themes are: perceptions of the coaching approach, appropriateness of its use, challenges encountered during implementation, contributions of the coaching approach from the nurses' perspective, and contributions from the patients' perspective. The nurses reported that the coaching approach was effective in the patient education process, increased patients' awareness, and created a participatory learning environment. However, they also pointed out several challenges in practice, including lack of time, low patient motivation, and insufficient institutional support. The study findings suggest that the coaching approach is a powerful method for providing individualized patient education within professional nursing practice. Nurses stated that the approach enhanced patients' self-management skills and supported a more effective treatment process.