Artırılmış gerçeklik kullanılarak oluşturulan onlıne destek temsilcisinin kullanıcı duygu durumlarına etkisi
The effect of an online support representative created using augmented reality on user emotional states
  1. Tez No: 960958
  2. Yazar: ESMA ALTINOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Artırılmış Gerçeklik, Online Destek Temsilciliği, Tüketici, Marka
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yapay zekâ sistemlerinin sahip olduğu yaygın etki ve insanlar tarafından aktif olarak kullanılıyor olması, markaların tüketiciler üzerinde duygusal etki yaratarak tercih edilebilme ihtiyacı doğrultusunda önemli bir araç olarak görülmektedir. Markalar ve tüketiciler arasında kurulan ilişki, markaların tüketicilerin duygularını etkileyerek içerisinde bulundukları pazar alanında rakiplerinden ayrılarak tercih edilebilmeyi sağlaması açısından oldukça önemli bir yer edinmektedir. Bu kapsamda tüketicilerin satış öncesi, satış ve satış sonrası deneyimleri içerisinde kullandıkları müşteri destek temsilcileri söz konusu ilişkide kilit bir rol üstlenmektedir. Gerçekleştirilen tez çalışmasında; markaların online destek temsilciliği sürecinde artırılmış gerçeklik hazırlanarak oluşturulmuş temsilci kullanımının tüketici duygularını nasıl etkilediğinin tespitinin elde edinilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada katılımcılar bir web sitesi üzerinden online destek temsilcisi ile etkileşime geçmektedir. Gerçekleştirilen etkileşim süreci sonrasında, katılımcılar ile derinlemesine görüşmeler yapılarak süreç içerisinde deneyimledikleri duygular tespit edilmiştir. Duyguların tespiti sonucunda, markaların tüketiciler ile etkili iletişim kurabilmek adına online destek sürecinde geleneksel sistemleri mi yoksa teknolojik sistemleri mi kullanması gerektiğine dair öngörü oluşturulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The widespread impact of artificial intelligence systems and the fact that they are actively used by people are seen as an important tool in line with the need for brands to be preferred by creating an emotional impact on consumers. The relationship established between brands and consumers has a very important place in terms of ensuring that brands can be preferred by differentiating from their competitors in the market area they are in by affecting the emotions of consumers. In this context, customer support representatives that consumers use in pre-sales, sales and after-sales experiences play a key role in this relationship. The aim of this thesis study is to determine how the use of augmented reality-based representatives in the online support process of brands affects consumer emotions. In the study, participants interact with an online support representative through a website. Following the interaction process, in-depth interviews were conducted with the participants to identify the emotions they experienced during the process. Based on the identification of these emotions, the study aims to generate insights into whether brands should use traditional systems or technological systems in their online support processes to establish effective communication with consumers.