Computer aided combustion modeling for comprehensive kinetics and transport in the gas phase
Gaz fazında detaylı kinetik ve transport için bilgisayar destekli modelleme
  1. Tez No: 9610
  2. Yazar: AKIN GÖĞÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET N. ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: transport properties, mixture properties, comprehensive combustion kinetics, flame propagation. Science codes: 625.04.04, 625.04.03, 625.04.02 1 1 1
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET GAZ FAZINDA DETAYLI KİNETİK VE TRANSPORT İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLEME Akın Y. Göğüs Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ahmet N. Eraslan OCAK 1990, 120 sahife Bu çalışmanın temel amacı, karmaşık yanma problemlerini bilgisayarda simule eden araştırmacılara yardımcı olacak bilgisayar programlarının geliştirilmesidir. Bu amaç için COMBKIN ve MIXTRAN adlarında iki bilgisayar programı geliştirilmiştir. MIXTRAN, FORTRAN dilinde yazılmış etkili bir bilgi sayar paketi olup; termal iletkenlik, vizkozite ve difüzyon katsayıları gibi gaz fazındaki karışım özelliklerinin tahmini için hazırlanmıştır. MIXTRAN kullanıla rak yapılan tahminler, mühendislik kullanımları için yeterli hassasiyettedir. COMBKIN, kimyasal kinetik mekanizmalar için bir derleyici olan ASSEMBLE için bir geçiş programıdır. COMBKIN verileri ASSEMBLE için hazırlayarak, detaylı yanma modelleri için derleyicinin kullanımını kolaylaştırır. Bu programlar yardımıyla iki karmaşık yanma problemi çözülmüştür. İlk olarak, sabit basınç altında ısı trans feri olmadan hidrojen-hava karışımının patlaması, bilgi sayar yardımıyla simule edilmiştir. Daha sonra bu karışımın düzgün alev ilerlemesi bilgisayarda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma sırasında geliştirilen bazı kinetik mekanizmalar her iki simulasyonda da kullanılmıştır. Hesaplamalardan elde edilen sonuçlar diğer araştırmacılarla uyum sağlamaktadır. Anahtar sözcükler : taşınım özellikleri, karışım özellikleri, detaylı yanma kinetiği, alev ilerlemesi Bilimdalı sayısal kodları: 625.04.04, 625.04.03, 625.04.02 İV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED COMBUSTION MODELING FOR COMPREHENSIVE KINETICS AND TRANSPORT IN THE GAS PHASE Akın Y. Göğüs M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet N. Eraslan January 1990, 120 pages The objective of this work is to develop computer programs to aid the combustion modeler in simulating complex combustion phenomena. Two computer code pack ages, namely MIXTRAN and COMBKIN, have been developed for this purpose. MIXTRAN is an efficient FORTRAN code package for estimating thermal conductivities, viscosities, diffusiv- ities and mixture properties in the gas phase. The estimations obtained by MIXTRAN are quite sufficient for most engineering purposes in terms of accuracy. COMBKIN is an interface program for chemical kinet ics editor code ASSEMBLE. COMBKIN processes the input data for ASSEMBLE and hence makes much more easier the use of editor.for comprehensive combustion kinetics. These programs have been utilized to solve two complex combustion problems. Firstly, constant pressure adiabatic explosions of hydrogen-air mixtures were simu lated. Then, simulation of laminar flame propagation for these mixtures was performed. Some kinetic mechanisms, which was developed during the course of this work was used in both simulations. Results of the computations agree with those of other researchers.