Metin tabanlı kodlama eğitiminde kullanılan ters yüz öğrenmenin öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerine ve tutumlarına etkisi
The effect of flipped learning used in text-based coding training on students' computational thinking skills and attitudes
- Tez No: 961129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Flipped learning, computational thinking, attitude, algorithm, coding, Small Basic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, ters yüz öğrenme yaklaşımına göre yürütülen metin tabanlı kodlama eğitiminin, özel bir ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerine ve kodlamaya yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırma, nicel ve nitel veri toplama tekniklerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem yaklaşımıyla desenlenmiş ve yarı deneysel desen temelinde yürütülmüştür. Yarı deneysel modellerden eşitlenmemiş ön test-son test kontrol gruplu model kullanılarak deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, uygun örnekleme yöntemiyle seçilen ve özellikler bakımından birbirine benzerlik gösteren öğrenciler oluşturmaktadır. Nicel veriler ön test-son test kontrol gruplu desenle, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz döneminde bir özel ortaokulda öğrenim gören toplam 60 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrencilerin 30'u deney, 30'u kontrol grubunda yer almıştır. Deney grubuna metin tabanlı kodlama eğitimi ters yüz öğrenme yaklaşımıyla, kontrol grubuna ise mevcut öğretim etkinlikleriyle uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisine Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği (BİDBÖA), Kodlama Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği (KEYTÖ) ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümünde bağımsız örneklemler t-testi ve ilişkili(bağımlı) v örneklemler t-testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Nitel veriler ise tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, ters yüz öğrenme yaklaşımıyla yürütülen metin tabanlı kodlama eğitiminin öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerini ve kodlamaya yönelik tutumlarını anlamlı düzeyde geliştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of text-based coding instruction conducted using the flipped learning approach on the computational thinking skills and attitudes toward coding of middle school students in a private school. The research was designed using a mixed-methods approach, combining quantitative and qualitative data collection techniques, and was carried out based on a quasi-experimental design. An experimental study was conducted using the non-equivalent pretest-posttest control group model, one of the quasi-experimental designs. The sample of the study consisted of students selected through convenience sampling, with similar characteristics. Quantitative data were collected using a pretest-posttest control group design, while qualitative data were gathered through semi-structured interviews. The study was conducted with a total of 60 middle school students in a private school during the fall semester of the 2024-2025 academic year. Of these students, 30 were in the experimental group and 30 in the control group. The experimental group received text-based coding instruction via the flipped learning approach, while the control group followed the existing teaching activities. Data collection tools included the Computational Thinking Skills Self-Efficacy Perception Scale (BİDBÖA), the Attitude Toward Coding Education Scale (KEYTÖ), and a semi-structured interview form. The quantitative data were analyzed using SPSS 24, with independent samples t-tests and paired samples t-tests employed for data analysis. Qualitative data were analyzed using thematic analysis method. vii According to the research findings, text-based coding instruction delivered through the flipped learning approach significantly improved students' computational thinking skills and attitudes toward coding. The posttest scores of the experimental group were statistically significantly higher than those of the control group (p < .05). Additionally, qualitative findings from the interviews revealed that students enjoyed the learning process more, had increased opportunities for individualized learning, and developed a positive attitude toward coding. In this context, it was concluded that the flipped learning approach not only enhances academic achievement but also supports student attitudes and higherorder cognitive skills. Based on the findings, it is recommended to incorporate more personalized, technology-enhanced, and constructivist teaching practices in education.