Akne vulgarisli adolesanlarda akran zorbalığı ve psikososyal etkilerin değerlendirilmesi
Evaluation of peer bullying and psychosocial effects in adolescents with Acne vulgaris
  1. Tez No: 961182
  2. Yazar: HALİME AKPINAR TEKERLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL KAYA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: akne, akran zorbalığı, anksiyete, depresyon, acne, anxiety, depression, peer bullying
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
AKPINAR TEKERLEK, H. Akne Vulgarisli Adolesanlarda Akran Zorbalığı ve Psikososyal Etkilerin Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2025. Bu çalışmaya 07.05.2023-07.05.2024 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniğine başvuran 12-18 yaş arası akne vulgaris tanısı alan 255 hasta ve kontrol grubu olarak aynı yaş aralığındaki 244 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Bir sosyodemografik veri formu hazırlanarak katılımcıların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu gibi demografik verileri kaydedildi. Tüm katılımcılarda alkol ve sigara kullanımı, özgeçmiş ve soygeçmiş özellikleri, hasta grubunda ise akne başlangıç yaşı, hastalık süresi, akne için daha önce ve şu an kullanılan tedavi, şu an kullanılan tedavi ile ilgili kütanöz yan etki varlığı gibi bilgiler kaydedildi. Global akne değerlendirme ölçeği, akne yerleşim yeri ve akne skarı, postinflamatuar hiperpigmentasyon ve ekskoriyasyon varlığı yapılan dermatolojik muayene ile dermatolog tarafından değerlendirildi. Katılımcılar tarafından Akne Yaşam Kalite Ölçeği (AYKÖ), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), Olweus Öğrenciler İçin Akran Zorbalığı (OÖAZ) Anketi dolduruldu. Akne vulgarisli hastaların HADS ölçeği anksiyete ve depresyon alt puanları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. AYKÖ puanı ile HADS ölçeği anksiyete ve depresyon puanı arasında aynı yönlü anlamlı bir ilişki saptandı. Akne vulgaris hastalarında kontrol grubuna göre artmış akran zorbalığı maruziyeti saptandı ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Akran zorbalığına maruz kalan akne vulgaris hastaların AYKÖ puanı, HADS ölçeği anksiyete ve depresyon alt puanı, akran zorbalığına maruz kalmayan akne vulgaris hastalarından daha yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Akne vulgaris hastalarında ailede akne vulgaris öyküsü ve sigara kullanımı kontrol grubuna göre daha yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç olarak çalışmamız akne vulgarisli adolesanların normal popülasyona kıyasla akran zorbalığı maruziyeti, anksiyete ve depresyon açısından daha fazla risk altında olduğunu göstermektedir. Akne ciddi bir tıbbi sorun olarak ele alınmalıdır ve bütüncül bir terapötik yaklaşım gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
AKPINAR TEKERLEK, H. Evaluation of Peer Bullying and Psychosocial Impacts in Adolescents with Acne Vulgaris. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Dermatology and Veneorology Thesis, Eskişehir 2025. This study included 255 patients aged 12–18 years diagnosed with acne vulgaris, who applied to the Dermatology Clinic of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine between 07.05.2023 and 07.05.2024, and 244 healthy volunteers in the same age range as a control group. A sociodemographic data form was prepared to record participants' age, gender, educational status, and other demographic information. Data on alcohol use and smoking, personal history, family history, as well as in the patient group, information such as the age of acne onset, disease duration, previous and current treatments for acne, and the presence of cutaneous side effects from current treatment were recorded. The Global Acne Severity Scale, acne localization, acne scarring, post-inflammatory hyperpigmentation, and excoriation were evaluated through dermatological examination by a dermatologist. Participants completed the Acne Quality of Life Scale (AQoL), the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and the Olweus bully victim questonnaire (OBVQ). The anxiety and depression subscales of the HADS were found to be statistically significantly higher in patients with acne vulgaris compared to the control group. A significant positive correlation was found between AQoL scores and the anxiety and depression subscales of the HADS. Increased exposure to peer bullying was observed in patients with acne vulgaris compared to the control group, and this difference was statistically significant. Acne vulgaris patients exposed to peer bullying had significantly higher AQoL scores and HADS anxiety and depression subscale scores compared to those not exposed to peer bullying, and the difference was statistically significant. A family history of acne vulgaris and smoking were significantly higher in patients with acne vulgaris compared to the control group, and the difference was statistically significant. In conclusion, our study shows that adolescents with acne vulgaris are at greater risk of peer bullying, anxiety, and depression compared to the general population. Acne should be considered a serious medical issue and requires a holistic therapeutic approach.