Sürdürülebilirlik odaklı değer yöneliminin organik tarım ürünleri satın alma niyetine etkisi üzerine bir araştırma
Investigating the influence of sustainability-oriented value orientation on consumers' intentions to purchase organic agricultural products
  1. Tez No: 961181
  2. Yazar: SEMA YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Satın Alma Niyeti, Organik Tarım Ürünleri, Değer Yönelimi, Sustainability, Purchase Intention, Organic Agricultural Products, Value Orientation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında sürdürülebilir odaklı değer yöneliminin organik tarım ürünleri satın alma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca sürdürülebilirlik odaklı değer yöneliminin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları ele alınarak, bu boyutların organik tarım ürünleri tüketimine olan etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca cinsiyet, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, çalışma durumu ve gelir durumu gibi demografik özelliklerinin, sürdürülebilir odaklı değer yönelimi ve organik tarım ürünleri satın alma niyetine etkileri incelenmiştir. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemi temel alınarak yürütülmüştür. Katılımcıların belirlenmesinde kolayda örnekleme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde çevrim içi anket yöntemi tercih edilmiş ve toplam 403 geçerli anket analiz edilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla 'Sürdürülebilirlik Odaklı Değer Yönelimi Ölçeği' ile 'Organik Tarım Ürünleri Satın Alma Niyeti Ölçeği' kullanılmıştır. Elde edilen veriler için, betimsel istatistiklerin yanı sıra kontrol değişkenlerde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve bağımlı/bağımsız değişkenlerde regresyon analizi gibi istatistiksel yöntemler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, katılımcıların organik tarım ürünleri satın alma niyetlerinin genel olarak orta ve yüksek seviyede olduğunu göstermektedir. Araştırmada organik tarım ürünleri satın alma niyetini en güçlü belirleyen faktör çevresel boyut olurken, bunu sosyal ve ekonomik boyutlar takip etmektedir. Sürdürülebilirlik odaklı değer yöneliminin organik tarım ürünlerini satın alma niyeti üzerinde anlamlı ve güçlü bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bu etkinin medeni durum ve çalışma durumu gibi bazı sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı, ancak cinsiyet, yaş, öğrenim durumu ve gelir düzeyi açısından farklılaşmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, sürdürülebilirlik değerlerinin bireylerin satın alma kararlarını etkilediğini ve bu etkinin bireylerin sosyal koşulları çerçevesinde değişebileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda, sürdürülebilir tüketimi teşvik eden politika ve uygulamaların bireylerin yaşam biçimi ve çalışma durumları göz önünde bulundurularak planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of sustainability-oriented value orientation on the intention to purchase organic agricultural products has been investigated. Furthermore, the environmental, social, and economic dimensions of sustainability-oriented value orientation have been addressed, and the impact of these dimensions on the consumption of organic agricultural products has been evaluated. The study also examined the influence of demographic characteristics such as gender, age, marital status, educational background, employment status, and income level on sustainability-oriented value orientation and the intention to purchase organic agricultural products. This research was conducted based on a quantitative research methodology. Convenience sampling technique was employed for participant selection. During the data collection process, an online survey method was used, and a total of 403 valid responses were analyzed. For data collection, the“Sustainability-Oriented Value Orientation Scale”and the“Intention to Purchase Organic Agricultural Products Scale”were utilized. The obtained data were evaluated using statistical methods such as descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) for control variables, and regression analysis for dependent/independent variables. The findings of the study indicate that participants generally have a moderate to high level of intention to purchase organic agricultural products. Among the dimensions of sustainability, the environmental dimension was found to be the strongest predictor of the intention to purchase organic agricultural products, followed by the social and economic dimensions. It was revealed that sustainability-oriented value orientation has a significant and strong effect on the intention to purchase organic agricultural products. Moreover, this effect was found to significantly differ according to certain socio-demographic variables such as marital status and employment status, while no significant differences were observed with respect to gender, age, education level, and income level. The results demonstrate that sustainability values influence individuals' purchasing decisions and that this influence may vary depending on individuals' social conditions. Accordingly, it is recommended that policies and practices aimed at promoting sustainable consumption be planned by taking into account individuals' lifestyles and employment statuses.