Çocuk hastalarda Bruksizm varlığının aile işlevi, farkındalığı, yaşam doyumu ve stres durumları ile ilişkisinin değerlendirilmesi, etiyolojik faktörlerin belirlenmesi ve klinik bulguların incelenmesi
Evaluation of the relationship between the presence of Bruxism in child patients and family functioning, awareness, life satisfaction, and stress situations, determination of etiological factors, and examination of clinical findings
  1. Tez No: 961207
  2. Yazar: BURCU ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA CEYHAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bruxism, Parental Awareness, Family Functioning, Stress Level, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada; çocuk hastalarda bruksizm varlığının aile işlevi, farkındalığı, yaşam doyumu ve stres durumları ile ilişkisinin değerlendirilmesi, etiyolojik faktörlerin belirlenmesi ve klinik bulguların incelenmesi amaçlandı. Araştırmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı'na başvuran, ailelerinden yazılı onamları alınan, bruksizm alışkanlığı belirlenmiş, 8-11 yaş aralığındaki çocuklar ve ebeveynleri dahil edildi. Çocukların ağız içi ve ağız dışı değerlendirmeleri gerçekleştirildi, çürük durumları ve dişlerde görülen aşınma miktarları; DMFT/DMFS, dft/dfs indeksleri ve TWI ile belirlendi. Ebeveynlere bilgi edinme formu doldurtuldu ve McMaster Aile Değerlendirme Ölçeği, Yaşam Doyum Ölçeği, Anne Baba Stres Ölçeği uygulandı. Çocukların stres düzeylerinin tayininde, Çocuklarda (8-11 Yaş) Algılanan Stres Ölçeği kullanıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışmaya, yaş ortalaması 9,13±1,00 olan, 34 kız (%41,5), 48 erkek (%58,5) olmak üzere toplam 82 çocuk dahil edildi. Çocukların tamamında (%100,0) uykuda diş sıkma seslerinin sıkça veya düzenli olarak duyulduğu ebeveynler tarafından bildirildi. Ebeveynlerin bruksizme ilişkin farkındalık düzeyleri incelendiğinde, %51,2'si bruksizm hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade etti; %35,4'ü, psikolojik etkenleri bruksizm nedeni olarak gösterdi. Yardım alınması gereken uzman olarak %42,7 oranla diş hekimleri öncelikli tercih oldu. Çocuklarda ağız dışı bulgular arasında; %13,4'ünde masseter, temporal kaslar ve temporomandibular eklemde palpasyonda hassasiyet saptandı, %7,3'ünde sabahları çene kaslarında ağrı veya yorgunluk bildirildi. Temporal bölgede baş ağrısı, ağız açmada kısıtlılık ve mandibulanın lateral ya da protruziv hareketlerinde ağrı gözlemlenmedi. Dilde diş izleri (%29,3), yanakta linea alba (%9,8) ve diş eti çekilmesi (%1,2) gibi ağız içi bulgular gözlemlendi. Dişlerde görülen aşınmaların değerlendirildiği TWI skorlarının ortalaması, 4,70±3,37 olarak bulundu, çocukların %69,5'inin dişlerinde, aşınma tespit edildi. Çürük düzeylerine ilişkin dft, dfs, DMFT ve DMFS indeks değer ortalamaları, sırasıyla 6,24±3,41, 12,72±8,79, 1,73±1,72 ve 2,30±2,53 idi. Bruksizmli çocukların ailelerinin yarısından fazlasında (%54,88), aile işlevselliğinin yetersiz olduğu görüldü. Çocuklarda (8-11 Yaş) Algılanan Stres Ölçeği puan ortalaması, 21,05±4,93 olarak bulundu, stres düzeylerinin yüksek olduğu saptandı. Ebeveynlerin yanıtlamış olduğu Anne Baba Stres Ölçeği puan ortalaması, 26,10±6,80 olup bruksizmli çocukların ebeveynlerinin stresinin, düşük-orta düzeyde olduğu belirlendi. Ebeveynlerin, Yaşam Doyumu Ölçeği puan ortalamasının, 15,39 olduğu ve orta düzeyde yaşam doyumuna sahip oldukları anlaşıldı. Bruksizmli çocuklarda, sık rastlanan ağız içi ve ağız dışı bulgulara, çocuklarda görülen yüksek stres düzeyi, yetersiz aile işlevselliği ve ebeveynlerin düşük farkındalık düzeyleri eşlik etmektedir. Bu durum, bruksizmin yönetiminde hem psikososyal hem de klinik yaklaşımların bir arada kullanılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler : Bruksizm, Ebeveyn Farkındalık, Aile İşlevselliği, Stres Düzeyi, Yaşam Doyumu
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between the presence of bruxism in children and family functioning, awareness, life satisfaction, and stress levels, to determine the etiological factors, and to examine the clinical findings. The study included children aged 8-11 years who were diagnosed with bruxism and their parents, all of whom applied to the Department of Pediatric Dentistry Faculty of Dentistry, Süleyman Demirel University and provided written informed consent. Intraoral and extraoral examinations were conducted on the children, and the presence of dental caries and tooth wear was assessed using the DMFT/DMFS, dft/dfs indices and the Tooth Wear Index (TWI). Parents completed an information form, and the McMaster Family Assessment Device, Satisfaction with Life Scale, and the Parental Stress Scale were administered. The Perceived Stress Scale for Children was used to evaluate the children's stress levels. The collected data were statistically analyzed. The study included a total of 82 children with a mean age of 9.13 ± 1.00 years, comprising 34 girls (41.5%) and 48 boys (58.5%). Parents reported the presence of frequent or regular tooth grinding sounds during sleep in all children (100.0%). In terms of parental awareness, 51.2% stated that they were familiar with bruxism, while 35.4% identified psychological factors as a possible cause. Dentists were the most frequently preferred professionals for help, reported by 42.7% of parents. Among the extraoral findings in children, palpation revealed tenderness in the masseter and temporalis muscles, and temporomandibular joint in 13.4%, and 7.3% of children were reported to have morning jaw muscle pain or fatigue. No temporal headache, limitation in mouth opening, or pain during lateral or protrusive mandibular movements were observed. Intraoral findings included tongue scalloping (29.3%), linea alba on the cheek (9.8%), and gingival recession (1.2%). The mean TWI score indicating tooth wear was 4.70±3.37, and wear was detected in 69.5% of children. The mean values of the dft, dfs, DMFT, and DMFS indices were 6.24±3.41, 12.72±8.79, 1.73±1.72, and 2.30±2.53, respectively. In more than half of the families of children with bruxism (54.88%), family functioning was found to be impaired. The mean score of the Children's Perceived Stress Scale was 21.05±4.93, indicating high stress levels among children with bruxism. The mean score of the Parental Stress Scale was 26.10±6.80, suggesting a low-to-moderate level of stress among parents of children with bruxism. The mean score on the Satisfaction with Life Scale was 15.39, indicating a moderate level of life satisfaction among parents. In children with bruxism, frequently observed intraoral and extraoral findings are accompanied by high levels of stress, poor family functioning, and low parental awareness. These findings underscore the necessity of integrating both psychosocial and clinical approaches in the management of pediatric bruxism.