Bursa'da doğuştan ve sonradan fiziksel engelli bireylerin aile içi tükenmişlik deneyimleri
Family burnout experiences of congenitally and acquired physically disabled individuals in Bursa
  1. Tez No: 961316
  2. Yazar: HATİCE HİLAL GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, Engellilik, Tükenmişlik, Yetersizlik hissi, Güçlendirme yaklaşımı, Social work, Disability, Burnout, Feeling of inadequacy, Empowerment approach
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Engelli bireylerin toplumsal hayat içerisinde karşılaştıkları sorunlar, sağlıklı bir yaşam sürmelerinde ve kendilerini gerçekleştirmelerinde problem oluşturmaktadır. Bunların başında ise yük olma düşüncesi gelmektedir. Kendisini bakım açısından sevdiklerine ve ailesine yük olarak gören bireyler hayata küsmekte ve iç dünyalarına çekilmektedirler. Ancak doğuştan bir engele sahip olan bireylerde bu durum sonradan engelli olan bireylere nazaran daha az görülmektedir. Bu yüzden çalışmamızda; fiziksel engelli olarak dünyaya gelen ve sonradan bir fiziksel engele sahip olan bireylerin kendilerini ailelerine yük olarak görmelerine bağlı olarak yaşadıkları tükenmişlik deneyimlerinin karşılaştırmalı olarak keşfedilerek yaşadıkları bu güçlüğü aşmalarında ne tür güçlendirme çalışmalarına ihtiyaç duyduklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için çalışmada; nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji kullanılmış ve veriler mülakat tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada; 6'sı doğuştan, 6'sı sonradan fiziksel engelli olan eşit sayıda erkek ve kadın birey olması kaydıyla toplamda 12 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler neticesinde elde edilen veriler MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda elde edilen veriler ışığında sonradan fiziksel engelli olan ve doğuştan fiziksel engeli bulunan bireylerin farklı deneyimleri keşfedildiğinde; kendilerini beraber yaşadıkları kişilere yani ailelerine karşı yük hissettikleri ve buna bağlı olarak daha fazla bir tükenmişlik içinde oldukları saptanmıştır. Özellikle sonradan engelli olan bireylerin yaşadıkları bu sorunların önlenmesi, en azından olabildiğince minimize edilebilmesi maksadıyla gerekli güçlendirme yaklaşımına bağlı çalışmalar yürütülmelidir.
Özet (Çeviri)
The problems faced by individuals with disabilities in social life pose problems in leading a healthy life and realizing themselves. The most important of these is the idea of being a burden. Individuals who see themselves as a burden to their loved ones and family in terms of care resent life and withdraw into their inner worlds. However, this situation is less common in individuals with a congenital disability compared to individuals with acquired disabilities. Therefore, in our study, it was aimed to comparatively explore the burnout experiences of individuals who were born with a physical disability and individuals who later had a physical disability due to seeing themselves as a burden on their families and to determine what kind of empowerment activities they need to overcome this difficulty. In order to achieve this goal, phenomenology, one of the qualitative research designs, was used in the study and data were collected through interview technique. In the study, interviews were conducted with a total of 12 people, 6 of whom were congenitally and 6 of whom were subsequently physically disabled, provided that there were equal numbers of male and female individuals. The data obtained as a result of the interviews were analyzed with MAXQDA program. In the light of the data obtained as a result of the examinations, when the different experiences of individuals with acquired physical disabilities and individuals with congenital physical disabilities were discovered; it was determined that they felt burdened towards the people they live with, that is, their families, and accordingly, they were more burned out. Especially in order to prevent these problems experienced by individuals with subsequent disabilities, or at least to minimize them as much as possible, studies based on the necessary empowerment approach should be carried out.