Sporcularda sosyal medya bağımlılığının psikolojik belirleyicileri: Kendini sabotaj, psikolojik sağlamlık, sportmenlik, kaygı, stres ve depresyon
Psychological determinants of social media addiction in athletes: Self-handicapping, psychological resilience, sportsmanship, anxiety, stress and depression
- Tez No: 961358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN VOLKAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Kendini Sabotaj, Psikolojik Sağlamlık, Sportmenlik, Kaygı, Stres, Depresyon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, sporcularda sosyal medya bağımlılığının kendini sabotaj, psikolojik sağlamlık, sportmenlik, kaygı ve depresyon değişkenleri ile arasındaki ilişkinin incelenmesi ve sporcularda sosyal medya bağımlılığının psikolojik belirleyicilerinin ortaya konmasıdır. Araştırma modeli olarak nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Rize ilinde bulunan 18 yaş ve üstü lisanslı sporculardan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Kendini Sabotaj Ölçeği, Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Sportmenlik Davranışı Ölçeği ve Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Sosyal medya bağımlılığı ile kendini sabotaj, kaygı stres ve depresyon değişkenleri arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı; sosyal medya bağımlılığı ile psikolojik sağlamlık ve sportmenlik değişkenleri arasında orta düzeyde negatif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı ile yaş değişkeni arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Katılımcıların spora katılım durumu açısından sosyal medya bağımlılığı puan ortalamaları arasındaki fark incelendiğinde bireysel sporcu olan katılımcıların sosyal medya bağımlılık düzeylerinin takım sporcusu ve çoklu sporcu olan katılımcılardan anlamlı düzeyde düşük olduğu bulunmuştur. Tüm bu değişkenler sosyal medya bağımlılığı değişkenindeki toplam varyansın %49'unu açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social media addiction in athletes and the variables of self-handicapping, psychological resilience, sportsmanship, anxiety and depression and to reveal the psychological determinants of social media addiction in athletes. The relational screening model, which is one of the quantitative research methods, was used as the research model. The sample of the study consists of licensed athletes aged 18 and over in Rize. Personal Information Form, Social Media Addiction Scale, Self-Handicapping Scale, Psychological Resilience Scale, Sportsmanship Behavior Scale and Depression, Anxiety, Stress Scale were used as data collection tools. Correlation, t test, one-way analysis of variance and multiple regression analysis were used in the analysis of the data. Moderate positive significant relationships were found between social media addiction and self-handicapping, anxiety, stress and depression variables; moderate negative significant relationships were found between social media addiction and psychological resilience and sportsmanship variables. A negative significant relationship was found between social media addiction and age variable. When the difference between the average scores of the participants in terms of their participation in sports was examined, it was found that the social media addiction levels of the individual athletes were significantly lower than the team athletes and multi-sport athletes. All these variables explained 49% of the total variance in the social media addiction variable