Ekonomik kalkınmanın lokomotifi olarak KOBİlerde girişimcilik ve iş geliştirme: Swara ve Edas yöntemleriyle hammadde seçimi
Entrepreneurship and business development in SMEs as the engine of economic growth: Raw material selection through Swara and Edasmethods
- Tez No: 961442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK YAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İş Geliştirme, KOBİ, Hammadde Seçimi, SWARA, EDAS, Entrepreneurship, Business Development, SMEs, Raw Material Selection, SWARA, EDAS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez, KOBİ'lerin ekonomik kalkınmadaki rolünü girişimcilik ve iş geliştirme perspektifinden ele alarak, mutfak gereçlerinde kullanılan kompozit malzemelerin değerlendirilmesi sürecinde SWARA ve EDAS yöntemlerinin uygulanabilirliğini araştırmaktadır. KOBİ'lerin ekonomik kalkınmanın lokomotifi olarak kritik bir konuma sahip olduğu, yenilikçi hammadde seçimleri ve iş geliştirme stratejileriyle güçlendirilebileceği vurgulanmaktadır. Çalışmada bulanık küme teorisine dayalı SWARA ve EDAS yöntemleri, kompozit sektörü özelinde hammadde seçiminde karar destek araçları olarak değerlendirilmiş ve sektöre yönelik stratejik öneriler geliştirilmiştir. Bu kapsamda araştırma, KOBİ'lerde rekabet avantajını destekleyecek malzeme seçimlerinin girişimcilik ekosistemine katkısını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of SMEs in economic development from the perspective of entrepreneurship and business development, focusing on the applicability of SWARA and EDAS methods in evaluating composite materials used in kitchenware. Emphasizing the critical position of SMEs as the engine of economic growth, the study suggests that innovative raw material selections and business development strategies can further empower these enterprises. The SWARA and EDAS methods, based on fuzzy set theory, are applied as decision-support tools for material selection in the composite sector, providing strategic insights tailored to the industry. In this context, the research aims to highlight the contributions of material selection processes that bolster competitive advantage within SMEs, ultimately supporting the broader entrepreneurial ecosystem.