Gastroenteroloji Polikliniğinde otoimmün hepatit tanısı ile takipte olan erişkin hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of adult patients followed with a diagnosis of autoimmune hepatitis in the gastroenterology outpatient clinic
  1. Tez No: 961443
  2. Yazar: ZAHRA MAMMADLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖZAKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otoimmün hepatit, Overlap sendromu, Siroz, Autoimmune hepatitis, Overlap syndrome, Cirrhosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mammadlı, Z. Gastroenteroloji Polikliniğinde Otoimmün Hepatit Tanısı İle Takipte Olan Erişkin Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Otoimmün Hepatit (OİH) tanısı ve yönetimi zor,tedaviye yanıtı ise bir o kadar kolay elde edilen immunoinflamatuvar bir hastalıktır. Diğer otoimmün hastalıklar gibi OİH de orta yaşlı kadınlarda sık görülmektedir.Tanıda Uluslararası Otoimmün Hepatit Grubu (IAIHG) tarafından belirlenen kriterler kullanılmaktadır. İmmünsupresif tedaviye iyi yanıt veren bir hastalıktır fakat relaps riski yüksektir. Hastalık sıklıkla overlap sendromlar şeklinde tezahür etmektedir. Çalışmamız tek merkezli retrospektif çalışma olup, amacımız verilerimizle literatüre katkı sağlamaktır. Bu çalışmada hastaların büyük çoğunluğu kadınlardan ibaret idi. Tanı anında ortanca yaş 46 idi. Tip 1 OİH üstünlük teşkil etmekte idi. Başvuruya neden olan en sık semptom halsizlik-yorgunluk idi. Ancak hastaların yaklaşık üçte birinde herhangi ir semptom yoktu. Asemptomatik başvurulu hastalarda sadece gama-glutamil transferaz (GGT) eğerlerinde anlamlı yükseklik olduğunu saptadık. Semptomatik hastalarda histopatoloji daha çok tipik“ iken asemptomatik hastalarda histolojinin daha çok OİH ile ”uyumlu" olduğu sonucuna vardık. adınlarda hemoglobin (Hb) ve mutlak nötrofil değerleri erkeklere göre daha düşük iken erkeklerde aktat dehidrogenaz (LDH) ve kreatinin değerleri anlamlı derecede daha yüksek idi. Tanı anında 18 aş altında olan hastalarda alkalen fosfataz (ALP) değerleri diğer yaş gruplarına göre daha yüksek aptandı. Aynı anda hem ekstrahepatik hem intrahepatik otoimmün hastalık eşlik eden vakaların tanı nında karaciğer fonksiyon testlerinde (KCFT) istatistiksel olarak anlamlı yükseklik ve derin lenfopeni olduğu sonucuna vardık. Overlap sendromu olmayan hastalarda istatistiksel anlamlı lmamakla beraber, remisyon elde edilme oranının daha yüksek olduğu kanaatine vardık. Remisyon, elaps ve mortalitenin cinsiyetten, yaştan, semptomdan ve tedavi protokolünden bağımsız olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Mammadlı, Z. Retrospective Evaluation of Adult Patients Diagnosed with Autoimmune Hepatitis in a astroenterology Outpatient Clinic. Department of Internal Medicine, Eskişehir Osmangazi University aculty of Medicine, Specialty Thesis in Medicine, Eskisehir, 2025. Autoimmune hepatitis (AIH) is an immunoinflammatory disease that is challenging to diagnose and manage but generally exhibits a avorable response to treatment. Similar to other autoimmune diseases, AIH is more frequently bserved in middle-aged women. Diagnosis is established using the criteria defined by the nternational Autoimmune Hepatitis Group (IAIHG). The disease responds well to immunosuppressive herapy, however, it carries a high risk of relapse. The disease frequently manifests as overlap syndromes. Our study is a single-center, retrospective study aiming to contribute to the existing iterature with our data. The majority of patients in our cohort were female. The median age at iagnosis was 46 years. Type 1 AIH was the predominant subtype. The most common presenting symptom as fatigue, although approximately one-third of the patients were asymptomatic. Among asymptomatic patients, a significant elevation in gamma-glutamyl transferase (GGT) levels was observed. In ymptomatic patients, histopathological findings were more frequently classified as“typical,”hereas in asymptomatic patients, histology was more often described as“compatible with AIH.”emoglobin (Hb) and absolute neutrophil counts were significantly lower in female patients compared o males, whereas lactate dehydrogenase (LDH) and creatinine levels were significantly higher in ale patients. Patients diagnosed before the age of 18 exhibited higher alkaline phosphatase (ALP) evels compared to older age groups. In patients with concomitant extrahepatic and intrahepatic utoimmune diseases, statistically significant elevations in liver function tests (LFTs) and rofound lymphopenia were detected at the time of diagnosis. Although not statistically significant, emission rates appeared to be higher in patients without overlap syndrome. Ultimately, we concluded that remission, relapse, and mortality were independent of gender, age, symptoms, and reatment protocols.