Trapezıus kası tetık noktası olan hastalarda vagus sınır uyarımı etkısı
Effect of vagus nerve stimulation on trapezius trigger point
- Tez No: 961502
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Tetik nokta, Vagus Siniri, Auriküler Vagus Sinir uyarımı, Parasempatik sistem, İskemik masaj, Trigger points, Vagus Nerve, Auricular Vagus Nerve Stimulation, Parasympathetic System, Ischemic Massage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı üst trapezius kasındaki tetik ve hassas noktaların tedavisinde iskemik kompresyon mu yoksa vagus sinir aktivasyonunun mu daha etkili olduğunu belirlemektir. Bu amaçla tetik noktası olan ve sayısı 2 yada fazla olan 18-55 yaş arası 90 birey kadın ve erkek rastgele yöntemle her grup 30 kişi ,olarak masaj ,vagus sinir uyarımı ve kontrol grubu egzersiz şeklinde ayarlanmıştır.birinci gruba 10 seans haftada 3kez masaj,ikinci gruba 10 seans vagus uyarımı ve kontrol grubu egzersiz programı uygulanmıştır.katılımcılar uygulama öncesi ve sonrası vizüel analog skalası(VAS),tetik nokta sayısı,algometre ölçümü, Dünya Sağlık Örgütü-5 İyilik Durumu İndeksi(WHO-5), Kopenhag boyun fonksiyon özür KBFÖS skalası, Fonksiyonel Mobilite için kullanılmıştır.Vagus sinir stimülasyonu, egzersiz ve masaj gruplarına kıyasla ağrı şiddeti, tetik nokta sayısı, ağrı eşiği, kas fonksiyonu ve genel iyi oluş hali üzerinde daha belirgin iyileşmeler sağlayarak, bu parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı üstünlük göstermiştir (p < 0.05).
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine whether ischemic compression or vagus nerve activation is more effective in treating trigger and tender points in the upper trapezius muscle. To investigate this, 90 men and women aged 18 to 55 with at least two trigger points were randomly divided into three groups of 30. The first group received ischemic massage therapy three times a week for a total of 10 sessions. The second group underwent 10 sessions of vagus nerve stimulation, while the control group followed an exercise program. Participants were evaluated before and after the interventions using several measures, including the Visual Analog Scale (VAS) for pain assessment, the number of trigger points, algometer measurements, the WHO-5 Well-Being Index, the Copenhagen Neck Functional Disability Scale, and functional mobility tests. When compared to the exercise and massage groups, vagus nerve stimulation has demonstrated statistically significant superiority (p < 0.05) in producing more noticeable changes in muscular function, pain threshold, number of trigger points, pain intensity, and general well-being.