İşletmelerde dijital dönüşümün yönetimi: Stratejik bir yol haritası geliştirme yaklaşımı
Managing digital transformation in organizations: A strategic roadmap development approach
- Tez No: 961501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dijital Olgunluk, Bulanık SWARA, Stratejik Yol Haritası, Karar Destek Sistemleri, Organizasyonel Çeviklik, İnovasyon Yönetimi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dijital dönüşüm, işletmelerin stratejik, teknolojik ve yönetsel yapılarını köklü biçimde etkileyerek rekabet avantajı sağlamalarında belirleyici bir unsur haline gelmiştir. Sürecin etkin biçimde yönetilebilmesi ise, dijitalleşme düzeyinin doğru bir şekilde ölçülmesi ve bu doğrultuda yapılandırılmış bir yol haritasının oluşturulmasına bağlıdır. Bu çalışmada kuramsal temellerden yola çıkılarak dijital dönüşümün tanımı, temel ilkeleri ve işletmeler için taşıdığı önem kapsamlı biçimde ele alınmış; başarılı uygulama örnekleri aracılığıyla dönüşümün kritik başarı faktörleri analiz edilmiştir. Bu kapsamda dijital inovasyon, yapay zekâ, nesnelerin interneti (IoT), büyük veri, bulut bilişim ve robotik süreç otomasyonu gibi güncel teknolojiler değerlendirilmiştir. Süreç, müşteri ve çalışan deneyimi, sürdürülebilirlik, çeviklik ve iş birliği temelli stratejilerle desteklenmiştir. Literatürdeki dijital olgunluk modelleri incelenerek, işletmelerin dijital düzeylerini değerlendirmeye yönelik bir soru seti düzenlenmiştir. Bu soru setindeki kriterler, çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Bulanık SWARA (Fuzzy SWARA) yöntemiyle uzman görüşleri doğrultusunda ağırlıklandırılmıştır. Analiz sonuçları temelinde, işletmelerin dijitalleşme düzeylerini sistematik, nesnel ve sayısal biçimde değerlendirebilecekleri bir karar destek modeli oluşturulmuş; bu model, dijital ortamda kullanılabilecek yazılımsal bir prototiple desteklenerek uygulamaya hazır hale getirilmiştir. Bu çalışmada akademik katkının yanı sıra, karar vericilere dijital dönüşüm süreçlerini planlama ve yönetme konusunda stratejik, uygulanabilir ve ölçülebilir bir yol haritası sunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digital transformation has become a decisive factor in enabling businesses to gain a competitive advantage by profoundly impacting their strategic, technological, and managerial structures. Effectively managing this process depends on accurately measuring the level of digitalization and creating a structured roadmap accordingly. In this study, starting from the theoretical foundations, the definition, core principles, and significance of digital transformation for businesses are examined in detail, and the critical success factors of transformation are analyzed through successful implementation examples. Within this scope, contemporary technologies such as digital innovation, artificial intelligence, the Internet of Things (IoT), big data, cloud computing, and robotic process automation are evaluated. The process is supported by strategies based on customer and employee experience, sustainability, agility, and collaboration. By examining the digital maturity models in the literature, a questionnaire was developed to assess the digital level of businesses. The criteria in this questionnaire were weighted based on expert opinions using the Fuzzy SWARA method, one of the multi-criteria decision-making techniques. Based on the analysis results, a decision support model was developed that allows businesses to systematically, objectively, and quantitatively evaluate their level of digitalization. This model was supported by a software prototype that can be used in a digital environment, making it ready for implementation. In addition to its academic contribution, this study aims to provide decision-makers with a strategic, applicable, and measurable roadmap for planning and managing their digital transformation processes. Keywords : Digital Transformation, Digital Maturity, Fuzzy SWARA, Strategic Roadmap, Decision Support Systems, Organizational Agility, Innovation Management.