İstanbul'da özel bir tıp merkezinin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran 19-45 yaş arası bireylerde yeme farkındalığı ve beden kütle indeksi ilişkisi
Relationship between eating awareness and body mass index in individuals betweenthe ages of 19-45 who applied to the nutrition and diet polyclinic of a private medical
  1. Tez No: 961580
  2. Yazar: ASLI GÜL EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme farkındalığı, beslenme, obezite, duygusal yeme, farkındalık, Mindfull eating, nutrition, obesity, emotional eating, mindfulness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'da özel bir sağlık kuruluşunun Beslenme ve Diyet Polikliniği'ne başvuran bireylerde yeme farkındalığı ile beden kütle indeksi (BKİ) arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışma, 19–45 yaş aralığında bulunan, 155'i kadın ve 107'si erkek olmak üzere toplam 262 gönüllü birey ile yürütülmüştür. Katılımcılar, rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiş ve veri toplama süreci Kasım 2024 ile Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Gönüllülük esasına dayalı olarak çevrim içi uygulanan Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30) aracılığıyla veriler toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 30,7±7,27 yıl olarak belirlenmiş, genel yeme farkındalığı puan ortalaması ise 3,14±0,57 bulunmuştur. Elde edilen veriler, bireylerin yeme farkındalığı düzeylerinin genel olarak orta seviyede olduğunu göstermiştir. Yapılan korelasyon analizine göre, yeme farkındalığı ile BKİ arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-0,288; p0,05). Bu sonuçlar, bireylerin yeme farkındalığı düzeylerinin sadece genel sağlık durumlarıyla değil, özellikle vücut ağırlığı kontrolü ile de yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma, farkındalık temelli beslenme yaklaşımlarının yalnızca bireyin yeme davranışını değil, aynı zamanda uzun vadede vücut ağırlığı yönetimini de destekleyebileceğini göstermektedir. Özellikle duygusal yeme gibi kontrolsüz yeme davranışlarının, vücut ağırlığı artışıyla bağlantılı olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda, psikoeğitim ve davranışsal müdahalelerle desteklenen yeme farkındalığı programlarının, bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde ve obeziteyle mücadelede önemli bir araç olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between eating awareness and body mass index (BMI) in individuals who applied to the Nutrition and Diet Outpatient Clinic of a private healthcare institution in Istanbul. The study was conducted with a total of 262 volunteer participants, including 155 women and 107 men, aged between 19 and 45 years. Participants were selected using a random sampling method, and data collection was carried out between November 2024 and April 2025. Data were obtained online on a voluntary basis through the Informed Consent Form, Demographic Information Form, and the Mindful Eating Questionnaire (MEQ-30). The mean age of the participants was 30.7±7.27 years, and the average general mindful eating score was 3.14±0.57. The findings indicated that participants' levels of eating awareness were generally moderate. Correlation analysis revealed a negative and statistically significant relationship between mindful eating and BMI (r=-0.288; p0.05). These results suggest that individuals' levels of mindful eating are closely related not only to their general health status but also to body weight control. The study indicates that mindfulness-based eating approaches may support not only healthy eating behaviors but also long-term weight management. Particularly, emotional eating, as a form of uncontrolled eating behavior, appears to be associated with increased body weight. In this context, mindful eating programs supported by psychoeducation and behavioral interventions may serve as an effective tool in promoting healthy dietary habits and combating obesity.