Vardiya sistemi ile çalışan bireylerin duygu düzenleme güçlükleri, tükenmişlikleri ve yaşam doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between emotion regulation difficulties, burnout, and life satisfaction among individuals working in shift systems
  1. Tez No: 961633
  2. Yazar: BEYZA ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL DÜŞÜNCELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Vardiya sistemi, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Tükenmişlik, Yaşam Doyumu, Shift Work System, Emotion Regulation Difficulty, Burnout, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı vardiyalı çalışan bireylerin duygu düzenlemede güçlük, tükenmişlik ve yaşam doyumu düzeylerini incelemektir. Çalışmada korelasyonel model kullanılmıştır. Çalışma grubu vardiya sistemi ile çalışan 321 gönüllü yetişkinden oluşmaktadır. Araştırma verileri üç farklı ölçek ve bir kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. İlk form katılımcıların cinsiyet, yaş, kıdem, meslek, sosyo-ekonomik durum gibi demografik bilgileri içeren Kişisel Bilgi Formu'dur. İkinci form bireylerin yaşam doyumu düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılan YetişkinYaşam Doyumu Ölçeği'dir. Üçüncü form bireylerin tükenmişlik düzeylerini ölçebilmek amacıyla Tükenmişlik Ölçeği Kısa Fromu'dur. Dördüncü form ise bireylerin duygu düzenleme güçlüğü düzeylerini ölçebilmek amacıyla kullanılan Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Formu'dur. Araştırma verileri gönüllü bireylerin formu elden doldurmaları ile derlenmiştir. Veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Analizler ANOVA ve t-testi, Pearson Korelasyon analizi yöntemleriyle yapılmıştır. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Verilerin dağılımının normalliğini incelemek amacıyla basıklık ve çarpıklık ölçümleri incelendiğinde dağılımın -1 ile +1 değerleri arasında olduğu görülmüştür. Bu da verilerin normal bir dağılım gösterdiğini kanıtlamaktadır. Bu çalışmada, vardiya sistemi ile çalışan bireylerin duygu düzenleme güçlüğü düzeylerinin tükenmişlik ile aynı yönde ve yaşam doyumu ile ters yönde bağlantılı olduğu; tükenmişlik düzeylerinin de yaşam doyumu ile ters yönde bağlantılı olduğu saptanmıştır. Tükenmişlik düzeylerinin yaşam doyumunu anlamlı bir şekilde tahmin ettiği tespit edilmiştir. Demografik faktörler açısından incelendiğinde, yaşam doyumu düzeylerinin yaş ve algılanan sosyo-ekonomik düzey açısından istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the extent of difficulties in emotion regulation, burnout, and life satisfaction among individuals working in shift systems. The study utilized a correlational design and involved a sample of 321 adult volunteers working in a shift system. Data were collected using four distinct instruments. The first was the Personal Information Form, which gathered demographic information such as gender, age, seniority, occupation, and socio-economic status. The second instrument was the Adult Life Satisfaction Scale, used to measure participants' levels of life satisfaction. The third instrument was the Burnout Measure-Short Version which assessed burnout levels, and the fourth was the Turkish Version of Difficulties in Emotion Regulation Scale-Brief Form (DERS-16), which measured emotion regulation difficulties. The research data were gathered through forms completed voluntarily by the participants themselvesThe data were processed and examined using SPSS software. Pearson correlation analysis, t-tests, and ANOVA tests were employed for interpretation, with a significance level set at 0.05. Normality of data distribution was evaluated using kurtosis and skewness values, which were found to fall within the range of -1 to +1, indicating a normal distribution. The findings indicated a significant association between emotion regulation difficulties and burnout levels, a negative correlation between emotion regulation difficulties and life satisfaction, and a negative relationship between life satisfaction and burnout levels. Additionally, burnout levels were identified as a significant determinant of life satisfaction. When examined in terms of demographic factors, life satisfaction levels varied significantly based on age and socio-economic status.