6-8 yaş arası özel öğrenme güçlüğü tanısı olan ve olmayan çocukların çalışma belleği ve öyküleme becerilerinin incelenmesi
An investigation ofworking memory and narrative skills in childrenaged 6-8 with and without a diagnosis of specificlearning disorder
  1. Tez No: 961632
  2. Yazar: ELİF KARAMAHMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYDIN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Özel öğrenme güçlüğü, çalışma belleği, öyküleme becerileri, Specific learning disorder, working memory, narrative skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, 6-8 yaş arası özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG) tanısı olan çocuklar ile tipik gelişim gösteren çocukların çalışma belleği performansları ve öyküleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Öğrenme güçlüğü, bireyin zeka düzeyinin normal olmasına rağmen okuma, yazma, matematik gibi akademik alanlarda kalıcı ve beklenmedik güçlükler yaşaması ile tanımlanan nörogelişimsel bir bozukluktur. Çalışma belleği, öğrenmenin bilişsel temelini oluşturan ve bilginin geçici olarak depolanması ile işlenmesini sağlayan zihinsel bir sistemdir. Öyküleme becerisi ise çocuğun olayları mantıklı, kronolojik ve anlamlı bir şekilde ifade edebilme yetisidir ve bu beceri dil gelişimi ile doğrudan ilişkilidir. Araştırma, ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüş ve veriler, 6-8 yaş aralığında olan ve özel öğrenme güçlüğü tanısı almış 30 çocuk ile bu yaş grubunda yer alan 30 tipik gelişim gösteren çocuk üzerinden toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Çalışma Belleği Ölçeği (ÇBÖ) ve Edmonton Narrative Norms Instrument (ENNI) kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, 'IBMM SPSS 27.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Değişkenlerin grup ortalamalarındaki farklılıkları görebilmek için 2 gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem non-parametrik Mann Whitney U analizi, 3 ve daha fazla gruplu değişkenlerde non-parametrik Kruskal Wallis-H analizi uygulanmıştır. Ölçeklerin birbirleri arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü tespit edebilmek için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Analizler alfa=0,05 seviyesinde uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, ÖÖG tanılı çocukların hem çalışma belleği hem de öyküleme becerilerinde tipik gelişim gösteren akranlarına kıyasla anlamlı düzeyde düşük performans sergilediğini göstermiştir. Ayrıca, çalışma belleği ve öyküleme becerisi arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the working memory performance and narrative skills of children aged 6 to 8 years who were diagnosed with Specific Learning Disorder (SLD) and those who showed typical development. Specific learning disorder is defined as a neurodevelopmental condition characterized by persistent and unexpected difficulties in academic areas such as reading, writing, and mathematics, despite the individual having a normal level of intelligence. Working memory is a cognitive system that forms the foundation of learning and enables the temporary storage and processing of information. Narrative skill refers to a child's ability to express events in a logical, chronological, and meaningful way, and is directly related to language development. The study was conducted using a relational screening model, and data were collected from 30 children aged 6–8 years with an SLD diagnosis and 30 typically developing children within the same age range. The data collection tools used were the Working Memory Scale (WMS) and the Edmonton Narrative Norms Instrument (ENNI). The findings were analyzed using the IBM SPSS 27.0 statistical package. In order to examine the differences in group means of the variables, the non-parametric Mann-Whitney U test was used for two-group variables, and the non-parametric Kruskal-Wallis H test was used for variables with three or more groups. Pearson correlation analysis was applied to determine the direction and strength of the relationships between the scales. All analyses were conducted at an alpha level of 0.05. The results of the study showed that children with SLD demonstrated significantly lower performance in both working memory and narrative skills compared to their typically developing peers. Furthermore, a significant and positive correlation was found between working memory and narrative skills.