Plasticizing and superplasticizing agents and their effects on strength and workability of concrete
- Tez No: 9617
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkanlaştırıcı, Süper akışkanlaştırıcı îşlenebilirlik, Beton, Plasticizer, Superplasticizer, Concrete, Workability
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
AKIŞKANLANTIRICI VE SÜPERAKIŞKANLAŞTIRICI KATKI MALZEMELERİ VE BETONUN ÎŞLENEBILİRLÎK VE MUKAVEMETİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Nalcıoğlu, Cumhur Mühendislik Fakültesi inşaat Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr- Turhan Y. Erdoğan 76 Sayfa, Ocak 1990 ÖZET Bu çalışma akışkanlaştı rıcı katkıların betonun mekanik özellikleri üzerindeki etkilerini gözlemek için yapılmıştır. Akışkanlaştırıcı katkı maddesinin eklenmesi çimento parçacıklarının ve hidrasyonun ilk ürünleri üzerinde ince bir tabaka oluşturur. Parçacıkların normal temasından kaynaklanan sürtünme kuvveti ve parçacıklar arasındaki çekim azalır, dolayısıyla sistem daha iyi ayrışmış ve daha akışkan bir hal alır. Yukarıda sıralanmış olan nedenlerden dolayı, akışkanlaştırıcı katkının eklenmesi ile beton karışımın işlenebilirliği artar. Beton karışımın işlenebilirliği sabit tutulduğu takdirde karışımın suyunda önemli oranda azalma olur. Su çimento oranındaki bu azalma beton mukavemetinde artışa neden olur. ıııBu laboratuvar çalışmasında biri akışkanlaştırıcı“ diğeri süperakışkanlaştırıcı olmak üzere iki değişik katkı maddesi kullanılmıştır. Bunlar ”Sikament“ ve ”Plastiment BV-40" isimli ticari katkı malzemeleridir. Basınç ve eğilmede çekme deneyleri sonucunda olumlu sonuçlar alabilmek için üretici tarafından önerilen en yüksek oranda kullanılmaları gerektiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
PLASTICIZING AND SUPERPLASTICIZING AGENTS AND THEIR EFFECTS ON STRENGTH AND WORKABILITY OF CONCRETE Nalcıoğlu Cumhur Faculty of Engineering Department of Civil Engineering M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan 76 pages, January 1990 ABSTRACT This study was made to determine the effects of plasticizing admixtures on the mechanical properties of concrete. Addition of plasticizing agent in to the concrete mixture forms a thin layer of admixture molecules on the surface of the cement particles and on the very first products of hydration. The ordinary contacts of friction and adhesion between cement particles and thus blocked, or more or less reduced, and the system of particles becomes better dispersed and more fluid. Because of the above listed reasons addition of superplasticizing agent increases the workability of the mix, also if the workability of the concrete mix is kept constant this results a significant decrease in mixing water. Because the water cement ratio is decreased this causes a relative increase on the strength of the hardened concrete.For this experimental study one plasticizing and one superplasticizing agent were selected. These agents were commercial admixtures with trade names of“ Plastiment BV-40' and ”Sikament". The resulting compressive and flexural strength tests performed, reveals that in order to obtain satisfactory results, manufactures' maximum recommended amounts of admixtures must be used in the concrete mixes.