Azot fikse edebilen rizobakterlerin brüksel lahanası (Brassica oleracea L. var. gemmifera)'nda azot kullanımının azaltılması, büyüme, gelişme ve bazı kalite parametrelerine etkisi
The effect of nitrogen-fixing rhizobacteria on the reduction of nitrogen use, growth, development, and some quality parameters in brussels sprouts (Brassica oleracea L. var. gemmifera)
- Tez No: 961741
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ÇAĞLAR KAYMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Brüksel lahanası, PGPR, organik gübre, Azot, Verim, Kalite, Brussels sprouts, PGPR, Organic fertilizer, Nitrogen, Yield, Quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
kullanılan tarımsal kimyasaldır. Bu çalışma, Brüksel lahanasında azot fikse edebilen ve bitki büyümesini teşvik eden rizobakteriler aracılığıyla azot kullanımını azaltmanın yanı sıra, büyüme, gelişim, bazı kalite parametreleri ve verim üzerindeki etkilerini incelemeyi amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Bu çalışma; tarla koşullarında Brüksel lahanası (Brassica oleracea L. var. gemmifera, cv. Davlın F1)'da bakteri (PGPR) kombinasyonu, (BF-1 ve BF-2), organik tavuk gübresi OTG (400 kg da-1), üç farklı azot (N 21%) dozu 20, 30 ve 40 kg da-1 uygulamalarının ve bunların birlikte kombinasyonlarının verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Çalışmada; dekara verim, baş özellikleri (ağırlığı, rengi ve boyutları), yaprak özellikleri (rengi, yaprak sayısı), bitki özellikleri (gövde çapı, bitki boyu) gibi özellikler incelenmiştir. Ayrıca toprak bakteri popülasyonlarındaki ve yaprak klorofil içeriklerindeki dönemsel değişimler, yaprak kuru maddesi, antioksidan enzim (katalaz, süperoksid dismutaz ve askorbat peroksidaz) aktivetsi ve makro mikro besin elementi içerikleri, başlarda suda çözünebilir kuru madde miktarı uygulamalara göre azot kullanım etkinlikleri belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmada, uygulamalar arasında istatistiksel olarak önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre, bakteri (PGPR) kombinasyonu, organik tavuk gübresi (OTG) ve farklı azot dozları uygulanan bitkilerin, kontrol grubuna göre dekara verim, baş özellikleri (ağırlık, renk ve boyut), yaprak özellikleri (renk, yaprak sayısı), bitki özellikleri (gövde çapı, bitki boyu) gibi bitki gelişimi parametrelerinde artış görülmüştür. Ayrıca klorofil miktarı, antioksidan enzim aktiviteleri ile makro ve mikro besin elementi içerikleri gibi kalite özelliklerinde artış sağladığı belirlenmiştir. Sonuç: İki yıl olarak yürütülen çalışmamızın sonuçları değerlendirildiğinde verim ve kalite yönünden, biyo-gübre kullanımı, Brüksel lahanası bitkilerinin verimliliğini ve kalitesini artırarak eklenen azot gübrelemesinin azaltılmasına olanak sağlayan etkili bir yöntemdir. Araştırma sonuçlarına göre, düşük azot gübreleme oranı (20 kg N/da) ile miktar ve kalite açısından en iyi sonuçları veren BF-2'yi geride bırakan BF-1, en iyi biyo-gübre olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, azot gübresi kullanımını azaltırken en yüksek verimin elde edilebileceği, böylece maliyetin düşürülüp kârlılığın artırılabileceği ve azot gübrelerinden kaynaklanan çevre kirliliğinin azaltılabileceği bir seçenek olarak BF-1'in kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Nitrogen (N) is an essential nutrient for plants and is the most widely used agricultural chemical globally. This study was conducted with the aim of reducing nitrogen use through nitrogen-fixing, plant growth-promoting rhizobacteria in Brussels sprouts, while also examining their effects on growth, development, certain quality parameters, and yield. Method: This study was conducted under field conditions to investigate the effects of plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) combinations (BF-1 and BF-2), organic chicken manure (OCM, 400 kg da-1), three different nitrogen (N 21%) doses (20, 30, and 40 kg da-1), and their various combinations on yield and quality characteristics of Brussels sprouts (Brassica oleracea L. var. gemmifera, cv. Davlın F1). The experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications. Evaluated parameters included yield per decare, head characteristics (weight, color, and size), leaf traits (color, number of leaves), and plant characteristics (stem diameter and plant height). In addition, temporal changes in soil bacterial populations and leaf chlorophyll content were assessed, along with leaf dry matter content, antioxidant enzyme activities (catalase, superoxide dismutase, and ascorbate peroxidase), macro- and micronutrient contents, water-soluble dry matter content in heads, and nitrogen use efficiency under different treatment applications. Findings: In the study, statistically significant differences were identified among the treatments. According to the obtained data, plants treated with bacterial (PGPR) combinations, organic chicken manure (OCM), and different nitrogen doses showed improvements in plant growth parameters, such as yield per hectare, head characteristics (weight, color, and size), leaf characteristics (color, number of leaves), and plant characteristics (stem diameter, plant height), compared to the control. Additionally, increases were observed in quality traits such as chlorophyll content, antioxidant enzyme levels (catalase, superoxide dismutase, and ascorbate peroxidase), as well as macro- and micronutrient contents. Result: When evaluating the results of our two-year study in terms of yield and quality, the use of biofertilizers has proven to be an effective method for increasing the productivity and quality of Brussels sprouts while reducing the need for additional nitrogen fertilization. According to the research findings, BF-1, which outperformed BF-2 in terms of quantity and quality at a low nitrogen fertilization rate (30 kg N/ha), was identified as the best biofertilizer. Therefore, it is recommended to use BF-1 as a viable option to reduce nitrogen fertilizer usage, achieve the highest yield, lower costs, increase profitability, and reduce environmental pollution caused by nitrogen fertilizers.