Emniyet güçlerine yönelik güven algısının kuşaklar bağlamında incelenmesi: Gaziantep örneği
An examination of trust perceptions toward law enforcement in the context of generations: The case of Gaziantep
- Tez No: 961808
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Emniyet Güçleri, Güven algısı, Z kuşağı, Gaziantep, Security Forces, Perception of Trust, Generation Z, Gaziantep
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Gaziantep ilinde ikamet eden bireylerin emniyet güçlerine yönelik güven algılarını kuşaklar arası ve çeşitli sosyo-demografik değişkenler bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nicel yöntem kullanılmış olup, yerel halktan basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 426 bireyden anket yoluyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş; güven algısındaki farklılıkları belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t-testi gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Bulgular, her ne kadar tüm kuşakların emniyet güçlerine yüksek düzeyde güven duyduğunu gösterse de, X Kuşağı bireylerinin emniyet güçlerine daha yüksek güven duyduğunu, Y Kuşağı'nın daha sorgulayıcı bir tutum sergilediğini, Z Kuşağı'nın ise dijital medya etkisiyle nispeten daha düşük güven düzeyine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca kadınların erkeklere, evli bireylerin bekârlara göre emniyet güçlerine daha yüksek güven duyduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, emniyet teşkilatının farklı kuşakların beklentilerini dikkate alarak iletişim stratejilerini yeniden yapılandırması gerektiğini göstermektedir. Özellikle genç kuşaklara yönelik şeffaf, dijital temelli ve katılımcı bir yaklaşım geliştirilmesi, kurumsal güvenin artırılmasında önemli bir adım olacaktır. Bu bağlamda çalışma, güvenlik politikalarına yön verecek teorik ve uygulamalı katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perceptions of trust in law enforcement among individuals residing in Gaziantep, Türkiye, within the context of intergenerational and various socio-demographic variables. A quantitative research method was employed, and data were collected through a survey administered to 426 individuals selected from the local population using a simple random sampling technique. The data were analyzed using the SPSS software, and statistical methods such as one- way analysis of variance (ANOVA) and t-tests were utilized to identify differences in trust perceptions. The findings indicate that although all generations reported relatively high levels of trust in law enforcement, Generation X exhibited the highest trust levels, while Generation Y adopted a more questioning stance. Generation Z, influenced by digital media, demonstrated comparatively lower levels of trust. Additionally, women were found to have higher levels of trust in law enforcement than men, and married individuals reported more trust compared to singles. The results suggest that law enforcement institutions should restructure their communication strategies by considering the expectations of different generations. In particular, the development of transparent, digital-based, and participatory approaches targeting younger generations could play a crucial role in enhancing institutional trust. In this regard, the study offers both theoretical and practical contributions that can inform future security policies.