Elektroforez destekli mikro frezeleme kullanılaraknadir toprak elementi ndfeb mıknatıslarınınişlenebilirliğinin iyileştirilmesi
Using electrophoresis supported micro millingrare earth element of ndfeb magnets improvement of workability
- Tez No: 961847
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYBARS MAHMAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rare earth elements, micro-milling, electrophoresis, machinability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Birçok endüstriyel sektörde kullanılan nadir toprak elementleri (NTE) hakkında araştırıma yapılmakta olup, özellikle bazı NTE'ler üretim alanında stratejik öneme sahip çok değerli malzemeler olarak görülmektedir. NTE'lerin yüksek mekanik özelliklerinden dolayı işlenebilirliği zordur. NTE'lerin sahip olduğu sertlik, kırılganlık, atmosferde parlayıcı ve yanıcı özellikleri nedeniyle daha güvenilir ve daha hassas bir şekilde işleme tekniklerinin geliştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmada NTE'lerden biri olan NdFeB mıknatıslarının işlenebilirliğini artırmak için konvansiyonel mikro frezelemeye (KMF) alternatif bir yöntem olan elektroforez destekli mikro frezeleme (EDMF) yöntemi önerildi. Çalışmada 3 farklı kesme hızı ve farklı gerilim değerinin performans karakteristiklerine olan etkisi incelendi. Ayrıca EDMF yönteminde iki farklı nano partikülün etkisi de incelendi. Deneysel çalışmalar gerilimin ve kesme hızının artması kesme kuvvetini, yüzey pürüzlülüğünü azalttı. Kesme hızının artması takım aşınmasını artırırken gerilimin artması takım aşınmasını azalttı. Deneysel sonuçlar EDMF yönteminin işlenebilirliği artırdığı görüldü. Anahtar Kelime: Nadir toprak elementleri, Mikro frezeleme, Elektroforez, İşlenebilirlik
Özet (Çeviri)
Research is being conducted on rare earth elements (REE) used in many industrial sectors, and some REEs are especially seen as very valuable materials with strategic importance in the production area. Due to the high mechanical properties of REEs, their machinability is difficult. Due to the hardness, brittleness, flammability, and combustibility in the atmosphere, developing more reliable and precise machining techniques has become necessary. This study proposed an alternative method to conventional micro milling (CMM), electrophoresis-assisted micro milling (EAMM), to increase the machinability of NdFeB magnets, one of the REEs. The study examined the effects of 3 different cutting speeds and 3 different voltage values on the performance characteristics. In addition, the effects of two different nanoparticles in the EAMM method were also examined. Experimental studies showed that increasing the voltage and cutting speed reduced the cutting force and surface roughness. While increasing the cutting speed increased the tool wear, increasing the voltage decreased the tool wear. Experimental results showed that the EAMM method increased the machinability.