Üniversite öğrencilerinin ve eğitimcilerinin yüzme tesisinden memnuniyet düzeyleri ile egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the satisfaction levels of university students' and educators' with the swimming facility and their exercise addiction
  1. Tez No: 961848
  2. Yazar: IRMAK TUZLUDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz Bağımlılığı, Yüzme, Yüzme Tesisi Memnuniyeti, Exercise Addiction, Swimming, Swimming Facility Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinin ve eğitimcilerinin yüzme tesisinden memnuniyet düzeyleri ile egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda araştırma kapsamında nicel araştırma yönteminden yararlanılmış olup ilişkisel tarama modeli temel alınmıştır. Araştırmanın evrenini Edirne ilinde yüzme sporu yapan üniversite öğrencileri ve eğitimcileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde ise kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen ve yüzme tesislerinde aktif olarak egzersiz yapan, gönüllülük esasına göre katılım sağlayan 200 üniversite öğrencisi ve eğitimci yer almaktadır. Çalışmada verilerin toplanması için Kişisel Bilgi Formu, Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği ve Spor Tesisleri Müşteri Memnuniyeti Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde SPSS 25,0 programı kullanılmıştır. İkili gruplar arasında anlamlı fark olup olmadığının belirlenebilmesi için Mann Whitney U testi; ikiden fazla grup arasında anlamlı fark olup olmadığının belirlenebilmesi için Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Egzersiz Bağımlılığı ve yüzme tesisinden memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin tespiti için de Spearman Korelasyon testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda egzersiz bağımlılığı üzerinde cinsiyet, spor salonuna gitme süresi, egzersiz yapma sıklığı, egzersize başlama nedeninin anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spor tesisleri müşteri memnuniyeti değerlerinde ise fiziksel görünümden memnun olma durumu, egzersiz yapma düzeni, egzersiz yapma sıklığı, egzersize başlama nedeni, egzersize ayrılan maddi kaynağın anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Egzersiz bağımlılığı ölçeği toplam puanı ile spor tesisleri müşteri memnuniyeti toplam puanı arasında zayıf düzeyde istatistiki yönden anlamlı boyutta pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yüzme tesisinden duyulan memnuniyet arttıkça bireylerin egzersize olan bağımlılık düzeylerinin de anlamlı ancak zayıf bir şekilde arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between the satisfaction levels of university students' and educators' with the swimming facility and their exercise addiction. In this context, a quantitative research method was used, and the relational survey model was adopted. The study population consisted of university students and educators engaged in swimming in Edirne, Türkiye. The sample of the study consisted of 200 university students and educators who were actively engaged in exercise at swimming facilities and participated voluntarily, selected through a convenience sampling method. The data collection tools used in the study were the Personal Information Form, Exercise Addiction Scale, and Sports Facilities Customer Satisfaction Scale. The data obtained within the scope of the study were analyzed using SPSS 25.0 software. To determine whether there were statistically significant differences between two groups, the Mann–Whitney U test was used; for comparisons among more than two groups, the Kruskal–Wallis test was employed. In addition, the Spearman correlation test was conducted to examine the relationship between exercise addiction and satisfaction levels with the swimming facility. As a result of the analyses conducted, it was found that gender, duration of gym membership, frequency of exercise, and reasons for starting exercise had a significant effect on exercise addiction. Regarding customer satisfaction with sports facilities, significant effects were observed in relation to satisfaction with physical appearance, regularity and frequency of exercise, reasons for starting exercise, and the financial resources allocated for exercise. A statistically significant but weak positive correlation was found between the total scores of the Exercise Addiction Scale and the Sports Facilities Customer Satisfaction Scale. It was concluded that as satisfaction with the swimming facility increased, individuals' levels of exercise addiction also increased slightly but significantly.