3D kalem teknolojisinin moda alanında kullanımı ve tasarım uygulamaları
The use of 3D pen technology in fashion and design applications
- Tez No: 961859
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: 3D kalem teknolojisi, tasarım, teknoloji, moda ve tekstil tasarımı, 3D pen technology, design, technology, fashion and textile design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
İnsan yaşamı, sürekli gelişen bir süreçtir ve bu süreçte teknoloji önemli bir rol üstlenmektedir. Günümüzde teknolojinin yaşamın her alanına entegre olması, bireysel yaşam kalitesini artırmakla kalmayıp toplumsal dönüşümleri de desteklemektedir. Moda ve tekstil tasarımı da bu teknolojik gelişimden doğrudan etkilenmektedir. Giyinme temel bir ihtiyaç olduğundan, bu alanda teknolojik destekli üretim süreçleri kaçınılmaz hale gelmiştir. Dijital cihazlar ve makineler tasarım sürecini kolaylaştırmakta, yenilik arayan tüketicilerin beklentilerine yanıt vermektedir. Bu bağlamda 3D kalem teknolojisi; düşük teknik gereksinimi, el becerisine dayalı üretim kolaylığı ve erişilebilirliği ile dikkat çekmektedir. 3D kalem, bireyin yaratıcılığını doğrudan üretime yansıtmasını mümkün kılmakta; farklı disiplinlerde de kullanılabilirliği ile öne çıkmaktadır. Bu teknoloji sayesinde özgün ve deneysel tasarımlar oluşturmak daha kolay hale gelmiştir. Özellikle eğitim, sanat ve moda gibi alanlarda yenilikçi uygulamalara zemin hazırlamaktadır. Geleneksel yöntemlere alternatif sunan bu araç, tasarımcılara özgürlük alanı kazandırmaktadır. Aynı zamanda sürdürülebilir üretim anlayışını destekleyen uygulamalara da imkân tanımaktadır. Bu tez çalışmasında, 3D kalem kullanılarak oluşturulan koleksiyonda karşılaşılan sorunlara çözüm üretilmiş, daha profesyonel sonuçlara ulaşılmıştır. Yelek, şapka, küpe, çanta gibi toplam on parça tasarlanmış; bu süreçte teknolojinin tasarıma katkısı somut biçimde ortaya konmuştur. 3D kalem, yaratıcılığı destekleyen yapısı sayesinde moda alanında değerli bir araç haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Human life is a constantly evolving process, and technology plays a crucial role in this process. Today, the integration of technology into all areas of life not only improves individual quality of life but also supports social transformations. Fashion and textile design are also directly affected by this technological development. Since clothing is a basic need, technologically assisted production processes have become inevitable in this field. Digital devices and machines simplify the design process and meet the expectations of consumers seeking innovation. In this context, 3D pen technology stands out with its low technical requirements, ease of production based on dexterity, and accessibility. 3D pens enable individuals to directly reflect their creativity in production and stand out with their usability in various disciplines. Thanks to this technology, creating original and experimental designs has become easier. It paves the way for innovative applications, especially in fields such as education, art, and fashion. This tool, which offers an alternative to traditional methods, gives designers freedom and also enables applications that support a sustainable production approach. In this thesis, solutions were found to the problems encountered in the collection created using a 3D pen, and more professional results were achieved. A total of ten pieces, including a vest, hat, earrings, and bag, were designed; In this process, the contribution of technology to design has been concretely demonstrated. The 3D pen has become a valuable tool in the fashion industry thanks to its creativity-enhancing structure.