Medeni usul hukukunda ispat hakkının sınırlandırılması ve ispat hakkının sınırlandırılması hakkındaki güncel sorunlar
Limitation of the right of proof under civil procedure law and current problems about the limitation of the right to proof
- Tez No: 961894
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İspat hakkı, temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması, senetle ispat zorunluluğu, hukuka aykırı delil yasağı, The right of proof, the limitation of fundamental rights and freedoms, the obligation to prove by deed, the prohibition of unlawful evidence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
İspat hakkı ilk kez 6100 Sayılı HMK'nın kabulü ile ismen açıkça medeni hukuk yargılamasının resmi olarak parçası haline gelmiştir. Fakat ispat hakkı, HMK ile pozitif düzenlemeye kavuşmasından öncesinde de yargılamamızda adil yargılanma hakkı ve hukuki dinlenilme hakkı çerçevesinde yer almaktaydı. İspat hakkı bünyesinde birden fazla hakkı, hukukun genel prensibini ve ilkeyi barındıran bir haktır. Bu sebeple ispat hakkının ihlali aynı zamanda birçok temel hakka müdahale de teşkil etmektedir. Adil yargılanma hakkı, makul sürede yargılanma hakkı, silahların eşitliği ilkesi ve çelişmeli yargılama ilkesi gibi ispat hakkı kataloğunda bulunan hak ve ilkelerden sadece birkaç tanesini oluşturmaktadır. Aynı zamanda birçok temel hakta olduğu gibi ispat hakkında da birtakım sınırlamaları mevcuttur. Bu sınırlamalar kanundan kaynaklı olarak, taraflardan kaynaklı olarak veya kimi zamanda hâkimin davranışlarından kaynaklı olarak yargılamamıza taşınmaktadır. Bu sınırlamalar kesin delille ispat zorunluluğu ve hukuka aykırı delil yasağı gibi örneklendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The right to proof was regulated an official part of civil law proceedings for the first time with the adoption of the Civil Procedure Code No 6100. The right to proof existed in our judicial system within the scope of right to be heard and right to a fair trial before achieving positive regulation. The right of proof is a right that includes more than one right, general principle of law and principle, therefore the violation of the right of proof affects many fundamental rights. Rights such as the right to a fair trial, the right to trial within a reasonable time, the principle of equality of arms and the principle of adversarial trial are just a few of the rights in the right to proof catalogue. At the same time, there are some limitations on the right the proof as with many fundamental rights. These limitations are brought into our proceeding due to code, the conflicting parties or sometimes the judge's behavior. These limitations can be exemplified such as obligation to prove by deed and the prohibition of unlawful evidence.