Meme kanseri tanısı almış kadınlarda hastalık temsilleri ve başa çıkma tarzları ile kaygı ve depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between illness representations and coping styles and anxiety and depressive symptoms in women diagnosed with breast cancer
  1. Tez No: 961958
  2. Yazar: BUKET AKKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, hastalık algısı, stresle başa çıkma, depresif belirti, kaygı, breast cancer, illness perception, coping with stress, depressive symptoms, anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, meme kanseri tanısı almış kadınlarda hastalık algısı ve stresle başa çıkma tarzları ile kaygı ve depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan genel tarama modeli olarak tasarlanmıştır. Çalışma evreni Kırklareli ilinde meme kanseri tanısı almış kadınlar oluşturmaktadır. Çalışma örneklemini Kırklareli ilinde meme kanseri tanısı almış, basit tesadüfi örneklem yoluyla seçilmiş 102 kadın oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında sosyodemografik bilgi formu, Hastalık Algısı Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Psikolojik Belirti Tarama Listesi'nin kaygı ve depresyon alt boyutları kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizi SPSS 27 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Ölçekler arasındaki ilişkilerin yönünü ve gücünü belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi, yordayıcı değişkenlerin etkisini değerlendirmek için ise Çoklu Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, meme kanseri almış kadınlarda hastalık algısı ile kaygı ve depresif belirtiler arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Stresle başa çıkma tarzlarının depresif belirtiler ve kaygı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Diğer bir bulguya göre hastalık algısı ve stresle başa çıkma depresif belirtiler ve kaygıyı pozitif yönde yordamaktadır. Bireylerin stresle başa çıkma stratejileri, psikolojik iyi oluşlarını belirleyen önemli faktörlerden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle etkisiz başa çıkma yöntemlerinin kaygı ve depresyon düzeylerini artırabileceği, buna karşın etkili başa çıkma yöntemlerinin ise bu belirtileri hafifletebileceği düşünülmektedir. Bu sonuçlar, bireyin hastalık hakkındaki düşüncelerinin ve stresle başa çıkma biçimlerinin psikolojik sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, psikososyal destek müdahalelerinin ve psikoeğitim programlarının hastalık algısını daha olumlu yönde şekillendirmek ve daha sağlıklı başa çıkma stratejileri kazandırmak adına önemli olduğu söylenebilir. Hastaların ruh sağlığını destekleyici yaklaşımlar, kaygı ve depresif belirtileri azaltmada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between illness perception, coping strategies, and levels of anxiety and depressive symptoms in women diagnosed with breast cancer. The study was designed using the general survey model, one of the quantitative research methods. The study population consists of women diagnosed with breast cancer in the Kırklareli province. The study sample includes 102 women diagnosed with breast cancer in Kırklareli, selected through simple random sampling. For data collection, a sociodemographic information form, the Illness Perception Questionnaire, the Coping Styles Scale, and the anxiety and depression subscales of the Psychological Symptom Screening List were utilized. The collected data were analyzed using SPSS 27 software. Pearson correlation analysis was conducted to determine the direction and strength of relationships between the scales, while multiple linear regression analysis was used to evaluate the effect of predictor variables. The findings indicate a significant positive relationship between illness perception and levels of anxiety and depressive symptoms in women diagnosed with breast cancer. Additionally, coping strategies were found to be associated with depressive symptoms and anxiety. Another key finding suggests that illness perception and coping strategies positively predict anxiety and depressive symptoms. Coping strategies emerged as an essential factor influencing psychological well-being. In particular, maladaptive coping strategies may contribute to higher levels of anxiety and depression, whereas adaptive coping strategies may help alleviate these symptoms. These results highlight the direct impact of individuals' perceptions of their illness and coping mechanisms on their psychological health. In this context, psychosocial support interventions and psychoeducation programs may play a crucial role in shaping a more positive illness perception and promoting healthier coping strategies. Supportive approaches aimed at enhancing patients' psychological well-being could be effective in reducing anxiety and depressive symptoms.