Arkeolojik veriler ışığında Anadolu erken tunç çağı müzik kültürü
Anatolian early bronze age music culture in the light of archaeological evidence
- Tez No: 962109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Tarihi, Çalparalar, Sistrumlar, Güneş Kursları, Music, Music History, Clappers, Sistra, Sun Discs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışması, Anadolu Erken Tunç Çağı'na ait müzik kültürünü incelemektedir. Tezin kapsadığı dönem ve coğrafyada henüz yazılı kültür gelişmediğinden, araştırma yalnızca arkeolojik buluntular ve tasvirler üzerinden yürütülmüştür. Söz konusu materyaller, organolojik yöntem temelinde sınıflandırılmıştır. Müzik, incelendiği kültürel bağlamdan koparılmadan, ait olduğu kültürel sistemin bir bileşeni olarak ele alınmıştır. Bu doğrultuda, buluntu ve tasvirlerin arkeolojik kontekstleri dikkate alınarak daha bütüncül ve anlamlı sonuçlara ulaşılması hedeflenmiştir. Tezin kuramsal çerçevesini oluşturmak amacıyla, müziğin bilimsel yaklaşımlarla ele alınışı ve Erken Tunç Çağı öncesine uzanan müzik tarihi kısaca değerlendirilmiştir. Ayrıca, dönemin müzik kültürünü karşılaştırmalı olarak anlayabilmek için çağdaş çevre kültürlere ait müziksel veriler de özetlenmiştir. İncelenen eserlerin tipolojik özellikleri, üretildikleri malzemeler, olası kullanım amaçları, cinsiyet ve yaş gruplarına göre farklılaşan kullanımları ile sosyo-ekonomik bağlamları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Sonuç olarak, elde edilen arkeolojik ve ikonografik veriler çok yönlü bir yaklaşımla değerlendirilmiş; bu sayede, Anadolu Erken Tunç Çağı'nın müzik kültürüne ilişkin kapsamlı çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the musical culture of Early Bronze Age Anatolia. As writing systems had not yet emerged in the period and region under study, the research is based exclusively on archaeological findings and figural representations. These materials have been classified according to organological methodology. Music is approached not as an isolated phenomenon, but as an integral component of the cultural system to which it belonged. Accordingly, the archaeological contexts of the relevant findings and depictions have been taken into consideration to derive more comprehensive and meaningful interpretations. To construct the theoretical framework, the scientific approaches to music and the prehistory of music prior to the Early Bronze Age are briefly reviewed. In order to facilitate comparative analysis, musical data from contemporary neighboring cultures have also been incorporated. The typological features of the artifacts, their raw materials, intended functions, age- and gender related use patterns, and socioeconomic associations are examined in detail. Ultimately, the archaeological and iconographic data are evaluated from a multidisciplinary perspective, enabling a nuanced understanding of the musical culture of Early Bronze Age Anatolia.