HISC superconducting edge-transition infrared detectoa; Principle, fabrication and characterization
HISC süperiletken ayrıt geçişli kızılötesi seziciler: İlkeler, üretim ve karakterizasyon
  1. Tez No: 96216
  2. Yazar: RIZMAN AKRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHDİ FADMANESH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Superconductor, bolometers, cryogenic system, squids. Ill
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET HTSC SÜPERİLETEN AYRIT GEÇİŞLİ KIZILÖTESİ SEZİCİLER: İLKELER, ÜRETİM VE KARAKTERİZASYON Rizwan Akram Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mehdi Fardmanesh Ocak 2000 Yüksek sıcaklık süperiletkenlerinin keşfinden beri, süperiletkenlik, kızılötesi seziciler gibi küçük öleçk uygulamalardan, büyük ölçekli uygulamalara kadar birçok alanda kullanılan önemli bir teknoloji haline gelmiştir. Uygun özellikelri nedeniyle, YBCL2CU3O7 gibi yüksek sıcaklık süperiletkenleri, sezici üretiminde kullanılan malzemeler arasında birinci sıradadır. Uygun tasrımlarla ve süperiletken özellikerinin ayarlanmasıyla sezicilerin tepkisi ve sezicilik seviyesi geliştirilebilir. Bu tezde, süperiletken parametrelerinin iyileştirilmesi amacıyla, tek boyutlu ısıl model ele alınmıştır. Bu modelle, sezici tepkisinin ve seziciliğinin arttırılması için, ısıtma/soğutma profili ve üretim işlemi uygun şekilde değiştirilmiştir. Düşük sıcaklıklarda DC ve Ac ölçümerinin yapılabildiği bir karakterizasyon düzeneği kurulmuştur. Ayrıca kriyogenik düzeneğini iyileştirmek için, sistemin bir ısıl-eşlenik modeli önerilmiştir. Anahtar Kelimeler. Süperiletken, bolometre, kriyojenik sistem, SQUID. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HTSC SUPERCONDUCTING EDGE-TRANSITION INFRARED DETECTORS; PRINCIPLES, FABRICATION, AND CHARACTERIZATION Rizwan Akram M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehdi Fardmanesh January 2000 Since the discovery of High temperature superconductors, superconductivity- became one of the fast emerging technologies being used in numerous applica tions ranging from large-scale to small-scale applications such as IR-detectors. High temperature superconductors such as FBa2Cw307 due to their properties are the prime candidates for the fabrication of detectors. Their responsivity and detectivity can be improved by changing the design and SC characteristics. In this thesis, one-dimensional thermal model has been considered to improve the characteristic parameters of the SC. Based on the model, the annealing profile and manufacturing process is modified to further enhance the respon sivity and detectivity of the detectors. A characterization setup is established to perform dc & ac measurements at low temperatures. In order to improve the cryogenic setup, a thermal equivalent model for the system is also proposed.