Sivil havacılık alanında kabin ekilerinin Ekip Kaynak Yönetimi becerilerinin bitkinlik yönetimine etkisi
The effect of Crew Resource Management skills of cabin crews on fatigue management on the field of civil aviation
  1. Tez No: 962165
  2. Yazar: TÜRKAN İŞYAPAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, İletişim Bilimleri, Civil Aviation, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık, Kabin Ekibi, Ekip Kaynak Yönetimi, Bitkinlik Yönetimi, Ekip Olma Becerisi, Civil Aviation, Cabin Crew, Crew Resource Management, Fatigue Risk Management, Crew-Being Skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Araştırmanın amacı, kabin memurlarının Ekip Kaynak Yönetimi becerilerinin bitkinlik yönetimine etkisini incelemektir. Aşırı yorgunluk ve bitkinliğin otoriteler tarafından kabin memuru mesleğinin doğası olarak kabul edildiği ve yönetilmesi için düzenlemeler yapıldığı bir ortamda yine mesleğin doğası gereği yapılan ekip çalışması kalitesinin yaşanılan bitkinliğe ne ölçüde fayda/zarar sağladığının araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırma, kabin memurlarının ekip içi etkin Ekip Kaynak Yönetimi (EKY) becerilerinin bitkinlik yönetimine olan etkisinin daha önce incelenmemiş olması açısından önemlidir. Bu çalışmada Nicel Araştırma Yöntemi kullanılacaktır. Nicel Araştırma Yöntemi, Betimleyici Çözümleme ve İkili Değişken İlişkileri kullanılarak gerçekleştirilecektir. Araştırmada hipotezlerin iddialarının ne ölçüde doğru olduğunu ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı araştırma modeli temel alınarak“anket (sormaca)”modeli seçilmiştir. Türkiye'de sivil havacılık yolcu taşımacılığı alanında bulunan havayolu operatörlerinde görevli kabin memurlarının ekip içi etkin Ekip Kaynak Yönetimi becerileri ile bitkinlik yönetimi arasındaki ilişkiyi incelemek üzere yapılmıştır. Ford (2014) tarafından geliştirilen Ekip Kaynak Yönetimi (EKY) ölçeği bu araştırma kapsamında kullanılarak çalışma başlatılmıştır. Nicel çalışmanın analiz sonuçlarına göre katılımcıların verdiği cevaplar EKY'ni bütünsel algıladıklarını ortaya çıkarmıştır. EKY iletişim başta olmak üzere sosyal ve bilişsel becerilere yoğunlaşan bir model olduğundan bütün beceriler hem birbiri ile yakın ilişki içinde hem de birbirini kapsayacak niteliğe sahiptirler. Araştırmanın analiz sonucuna göre Ekip Kaynak Yönetiminin bitkinlik farkındalığı üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of cabin attendant's Crew Resource Management skills on fatigue management. In an environment where excessive fatigue and exhaustion are accepted as the nature of the cabin attendant proffession by the authorities and arrangements are made for its management, it is aimed to investigate the extent to which the quality of teamwork due to the nature of the profession provides benefit/harm to the fatigue/exhaustion experienced. The research is important in that the effect of cabin attendants' effective Crew Resource Management skills on fataigue management has not been examined before. In this study, Quantitative Research Method is used. Quantitative Research Methos is carried out using Descriptive Analysis and Binary Variable Relationships. In the study, the“questionnare”model was selected on the basis of the descriptive research model in order to reveal the extent to which the claims of the hypotheses are correct. The study was conducted to examine the relation effective Crew Resource Management skills and fatigue management within the crew of cabin attendants working in airline companies operating field of civil aviation passenger transportation in Turkiye. The CRM scale developed by Ford (2014) and used in this study in the planning made within the scope of this research. According to the analysis results of the quantitative study, the answers given by the participants revealed that they perceived CRM holistically. Since CRM is a model that focuses on social and cognitive skills, especially communication, all skills are both in close relationship with each other and have the quality to cover each other. According to the results of the analysis of the study, it was revealed that team resource management had a positive and statistically significant effect on fatigue awareness.