A Timetabling problem: Constraint and mathematical programming approaches
Bir ders çizelgeleme problemi: Kısıt ve matematiksel programlama uygulaması
- Tez No: 96222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER S. BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Timetabling, university course scheduling, constraint programming, mathematical programming
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET BİR DERS ÇIZELGELEME PROBLEMİ: KISIT VE MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA UYGULAMASI Ahmet Reha Botsalı Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer S. Benli Haziran 2000 Kısıt programlaması kombinatoryal optimizasyon problemlerinin çözümünde kullanılan oldukça yeni bir yöntemdir. Bu yöntem, özellikle yan kısıtları olan büyük ölçekli çizelgeleme problemlerinde çok etkin olmaktadır. Üniversite ders çizelgelemesi problemi kombinatoryal optimizasyon problemlerinin en zorlarından biridir. Ek olarak, her kurumun özel gereksinimleri, bu problem için genel bir model ve çözüm algoritması önermeyi olanaksız kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Bilkent Üniversitesi için ders çizelgelemesi oluşturan bir sistem tasarlamaktır. Bu sistem hem kısıt programlaması hem de matem atiksel programlama tekniklerinden yararlanmaktadır. Problem, üç aşamada çözülmektedir, ilk iki aşamada kısıt programlaması teknikleri kullanılarak bir ders çizelgesi oluşturulmakta, son aşamada ise sınıflar derslere tam sayı program laması kullanılarak atanmaktadır. Önerilen sistemin uygulanabilirliği, Bilkent Üniversitesi'nin geçmiş dönemlere ait verileri kullanılarak gösterilmiştir.VI Anahtar Kelimeler. Üniversite ders çizelgelemesi, kısıt programlaması, mate matiksel programlama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TIMETABLING PROBLEM: CONSTRAINT AND MATHEMATICAL PROGRAMMING APPROACHES Ahmet Reha Botsalı M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer S. Benli June 2000 Constraint programming is a relatively new approach for solving combinatorial optimization problems. This approach is especially effective for large scale scheduling problems with side conditions. University course scheduling problem is one of the hard problems in combinatorial optimization. Furthermore, the specific requirements of each institution make it very difficult to suggest a generalized model and a solution algorithm for this problem. The purpose of this study is to design a system for scheduling courses at Bilkent University. This system utilizes both constraint programming and mathematical programming techniques. The problem is solved in three stages. The first two stages, in tandem, generate a course schedule using constraint programming techniques, and in the last stage classrooms are assigned to courses by means of a mixed integer programming model. The proposed system is validated by experimental runs using Bilkent University course offerings and classroom data from past semesters. mIV