Influence of group dynamics on ethical, unethical, and whistleblowing behavior: Evidence from Turkish family firms
Türk aile işletmelerinde grup dinamiklerinin etik, etik dışı ve ihbar davranışları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 962295
  2. Yazar: HAKAN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ZAMANTILI NAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, Grup Dinamikleri, Bağlılık, Etik Davranış, İç İhbar, Dış İhbar, Family Businesses, Group Dynamics, Commitment, Ethical Behavior, Internal Whistleblowing, External Whistleblowing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Aile şirketlerinde grup dinamikleri, etik davranış üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Birbirinden farklı yapılarıyla öne çıkan aile şirketlerindeki yönetim yapıları ve geleneksel aile değerleri ile profesyonel yönetim arasındaki etkileşim, çalışma kültürünü şekillendirmektedir. Bu dinamikler, çalışanların iç ve dış ihbar eğilimlerini de etkileyerek etik ihlallerin raporlanma olasılığını belirleyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. İhbarcılık eğilimleri, özellikle grup içi dengelerin, sadakat beklentilerinin ve ahlaki yükümlülüklerin kesiştiği şirket kültürlerinde bireysel farklılıklar gösterebilir ve detaylı incelenmesi gereken bir konudur. Bu çalışmada, etik davranış ve ihbarcılık eğilimlerini analiz etmek amacıyla kullanılan anket aracılığıyla iç ve dış ihbar eğilimleri sistematik bir şekilde incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, çalışanların etik olmayan davranışları raporlama eğilimindeki temel kalıpları ve belirleyici faktörleri ortaya koyarak, bireyin etik algısı ve grup dinamiklerinin bu süreç üzerindeki etkilerini açıklamaktadır. Ek olarak, sonuçlar, Türk aile şirketlerinde etik kültür gelişimine ilişkin önemli içgörüler sunarak, işyeri etiği, ekip dayanışması ve ihbarcılık belirleyicileri hakkında genel bilgiye katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Group dynamics significantly contribute to the determination of ethical behavior, in family businesses. Since family and business goals are entangled, there are unique problems, impacting decision-making processes and general organizational performance. Communication patterns, leadership, and conflict management shape ethical behavior as well as the way teams operate within these companies. Governance structures, succession planning, and the interaction between customary family values and professional management also define the work culture. Whistleblowing tendencies are also a vital element, particularly in cultures in which group pressures, loyalty, and moral obligations intersect. In the present study, a survey was employed to examine ethical behavior and whistleblowing tendencies, providing a systematic exploration of internal and external reporting behavior. The results identify major patterns and determinants of employees' reporting of unethical behavior, illuminating the process of group behavior in such environments. In addition, the results provide important insights into ethical culture development in Turkish family firms, contributing to the overall knowledge of workplace ethics, team solidarity, and whistleblowing determinants.