Pulmoner hipertansiyon hastalarının 24 saatlik ritim takibinde aritmik olayların değerlendirilmesi
Evaluation of arrhythmic events in 24-hour rhythm monitoring of patients with pulmonary hypertension
- Tez No: 962301
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner hipertansiyon, 24 saat Holter, aritmi, kalp hızı değişkenliği, risk sınıflandırması, Pulmonary hypertension, 24-hour Holter, arrhythmia, heart rate variability, risk stratification
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Pulmoner Hipertansiyon Hastalarının 24 Saatlik Ritim Takibinde Aritmik Olayların Değerlendirilmesi Amaç: Pulmoner hipertansiyon (PH), sağ kalpte basınç artışı ve yeniden şekillenmeye (remodelingi) neden olarak, klinik olarak sessiz seyredebilmesine rağmen ciddi aritmilere yol açabilir. PH'de fonksiyonel kapasite, biyobelirteçler ve hemodinamik parametreler risk sınıflandırmasında kullanılmaktadır; ancak uzun süreli ritim izlemenin prognostik değeri hâlâ net değildir. Otonomik dengesizlik ve ektopik aktivitenin hemodinamik yük ile ilişkili olabileceğine dair sınırlı veri bulunmaktadır. Bu çalışmada, 24 saatlik Holter Elektrokardiyografi (EKG) kaydı ile elde edilen aritmi yükü ve kalp hızı değişkenliği (HRV) ile prognostik parametreler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, gözlemsel ve kesitsel çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 24 saatlik Holter EKG ile izlenen ve tip 2 dışı PH tanısı almış 64 hastayı içermektedir. WHO fonksiyonel sınıfı, REVEAL Lite 2 riski, kardiyak biyobelirteçler, ekokardiyografik ölçümler, sağ kalp kateterizasyonu bulguları ve HRV dahil olmak üzere klinik veriler sistematik olarak toplanmış ve analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %34,4'ünde supraventriküler aritmi saptanmış olup en sık atriyal fibrilasyon (%12,5) ve atriyal flutter (%9,4) görülmüştür. Non-sustained ventriküler taşikardi (nsVT) oranı %10,9'dur. Aritmi sıklığı WHO PH alt grupları arasında benzerdi (tümü p>0,05). Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda sağ atriyum ve pulmoner arter çapı daha büyük, sağ ventrikül fonksiyonları daha bozuk bulunmuştur. nsVT gözlenenlerde BNP düzeyleri daha yüksek (1.316 vs 230 pg/ml, p=0,041) ve 6 dakikalık yürüme mesafesi daha kısa (160 m vs 390 m, p=0,005) idi. HRV parametrelerinde genel bir otonomik baskılanma mevcuttu (ortalama SDNN 93 ± 8 ms; LF/HF 1,83). SDNN, düşük risk grubunda 97 ms iken, yüksek risk grubunda 89 ms'ye gerilemişti (p=0,017). HRV; ortalama pulmoner arter basıncı, pulmoner vasküler direnç ve sağ ventrikül çapı ile negatif, TAPSE ve RVOT hızlanma zamanı ile pozitif korelasyon gösterdi. Sonuç: Tip 2 dışı PH hastalarında klinik olarak anlamlı aritmiler yaygındır ve HRV parametreleri belirgin şekilde azalmıştır. Aritmik yük ve otonomik düzensizlik, esasen hemodinamik bozuklukları ve sağ kalp remodelingini yansıtmaktadır. Bu doğrultuda, 24 saatlik Holter izlemenin çok boyutlu risk sınıflamasına katkı sağlayabileceğini ve klinik kötüleşmenin erken tanısında kullanılabileceğini önermekteyiz. Bulgularımızın doğrulanması için çok merkezli, ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Arrhythmic Events in 24-Hour Rhythm Monitoring of Patients with Pulmonary Hypertension Objective: Pulmonary hypertension (PH) leads to pressure overload and remodeling of the right heart and, although often clinically silent, may result in significant arrhythmias. In PH, functional capacity, biomarkers, and hemodynamic parameters are used for risk stratification; however, the prognostic value of long-term rhythm monitoring remains uncertain. Limited evidence suggests that autonomic imbalance and ectopic activity may be associated with hemodynamic burden. This study aimed to evaluate the relationship between arrhythmic burden and heart rate variability (HRV) derived from 24-hour Holter monitoring and established prognostic parameters. Material and method: This single-center, observational and cross-sectional study included 64 patients diagnosed with non-group 2 PH who underwent 24-hour Holter ECG monitoring at Çukurova University Faculty of Medicine. Clinical data including WHO functional class, REVEAL Lite 2 risk score, cardiac biomarkers, echocardiographic measurements, right heart catheterization findings, and HRV indices were systematically collected and analyzed. Results: Supraventricular arrhythmias were detected in 34.4% of patients, with atrial fibrillation (12.5%) and atrial flutter (9.4%) being the most common. Non-sustained ventricular tachycardia (nsVT) occurred in 10.9% of patients. Arrhythmia prevalence was similar across WHO PH subgroups (all p>0.05). Patients with atrial fibrillation had larger right atrial and pulmonary artery diameters, and more impaired right ventricular function. Those with nsVT had higher BNP levels (1,316 vs 230 pg/ml, p=0.041) and shorter 6-minute walk distance (160 m vs 390 m, p=0.005). Overall autonomic suppression was observed (mean SDNN: 93 ± 8 ms; LF/HF: 1.83), with SDNN significantly lower in high-risk groups (97 ms vs 89 ms, p=0.017). HRV showed negative correlation with mean pulmonary artery pressure, pulmonary vascular resistance, and RV diameter, and positive correlation with TAPSE and RVOT acceleration time. Conclusion: Clinically relevant arrhythmias are common and HRV is markedly reduced in non-group 2 PH patients. Arrhythmic burden and autonomic dysregulation appear to reflect hemodynamic severity and right heart remodeling. We suggest that 24-hour Holter monitoring may contribute to multidimensional risk stratification and facilitate early detection of clinical deterioration. Multicenter prospective studies are warranted to validate these findings.