Akım sitometri floresan değerlerine göre kronik lösemilerin fenotiplendirilmesi ve tanısal skorlamanın geliştirilmesi
Immunophenotyping of chronic leukemias based on flow cytometry fluorescence intensity and development of a diagnostic scoring system
  1. Tez No: 962324
  2. Yazar: HURİYE ÇELİKZENCİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAVUZ KÖKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akım sitometri, HCL, İmmünfenotipleme, KLL, Kronik lenfoproliferatif hastalıklar, Matutes skoru, MCL, MZL, ROC analizi, Tanısal skorlama, MFI, Flow cytometry, HCL, Immunophenotyping, CLL, Chronic lymphoproliferative disorders, Matutes score, MCL, MZL, ROC analysis, Diagnostic scoring, MFI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kronik lenfoproliferatif hastalıklar (KLPH), olgun B lenfositlerin klonal proliferasyonu ile karakterize heterojen seyirli hematolojik malignitelerdir. Bu hastalık grubunun tanısında akım sitometri analizinde belirteçlerin varlığı/yokluğu esasına dayanan niteliksel değerlendirme ile tipleme yapılır. Özellikle atipik fenotip gösteren olgularda tanısal güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Çalışmamızda işaretleme markırların ekspresyon düzeyini ifade eden floresan yoğunluk düzey (MFI) değerleri kullanarak kantitatif tanısal değerlendirme ile tipleme yapılması amaçlandı. Çalışmaya, KLPH alt tiplerinden Kronik Lenfositik Lösemi (KLL), Mantle Cell Lenfoma (MCL), Marjinal Zon Lenfoma (MZL) ve Hairy Cell Lösemi (HCL) tanılı toplam 80 hastanın periferik kan örnekleri dahil edildi ve FMC7, CD5, CD20, CD23, HLA-DR, CD45, Kappa ve Lambda gibi klasik belirteçlerin yanı sıra; CD200, CD43, CD81, CD49d, CD27 ve IgD gibi yeni tanısal ve prognostik belirteçler akım sitometrik analiz kapsamına alındı. Akım sitometri okumaları sonucunda örnekler üç aşamalı tanısal değerlendirmeye alındı. İlk aşamada, lenfosit klonalitesini değerlendirmek amacıyla Kappa/Lambda oranına dayalı monoklonalite analizi sonucunda 42 hastada kappa, 38 hastada ise lambda monoklonalitesi bulundu. İkinci aşamada, KLL, MCL, MZL ve HCL alt tiplerinin ayırıcı tanısında FMC7, CD5/CD19, CD23, CD20 gibi immünfenotipik belirteçlerin karşılaştırmalı analizi yapıldı. Her bir belirtece ait MFI değeri hesaplandı ve 46 KLL, 7 MCL, 20 MZL ve 7 HCL alt tipi belirlendi. Ayrıca CD19⁺ B hücre alt tipleri ile birlikte CD4⁺, CD8⁺, CD25⁺ ve Treg gibi T hücre alt grupları tanımlandı. KLPH alt grupları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p>0.5). Çalışmamız klasik Matutes skoruna ek olarak işaretleme antikorlarının ekspresyon düzeyini kantitatif ifade eden MFI değerleri kullanarak daha ölçülebilir değerlendirme yapmayı ve tanısal iş akışı oluşturulabileceğini gösterdi. Ekspresyon düzeylerinin MFI değerleriyle kantitatif olarak verilmesi, kronik lenfoproliferatif hastalıkların ayırıcı tanısında yapay zeka karar destek sistemleri için temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Chronic lymphoproliferative disorders (CLPDs) are a group of heterogeneous hematologic malignancies characterized by the clonal proliferation of mature B lymphocytes. In the diagnosis of these disorders, flow cytometric analysis is commonly based on qualitative assessment of the presence or absence of surface markers for immunophenotypic classification. However, diagnostic challenges frequently arise, particularly in cases with atypical phenotypes. In this study, we aimed to perform immunophenotypic classification using a quantitative diagnostic approach by evaluating the fluorescence intensity levels—mean fluorescence intensity (MFI)—of labeling markers. Peripheral blood samples from a total of 80 patients diagnosed with CLPD subtypes—Chronic Lymphocytic Leukemia (CLL), Mantle Cell Lymphoma (MCL), Marginal Zone Lymphoma (MZL), and Hairy Cell Leukemia (HCL)—were included in the study. Along with classical diagnostic markers such as FMC7, CD5, CD20, CD23, HLA-DR, CD45, Kappa, and Lambda, additional novel diagnostic and prognostic markers—CD200, CD43, CD81, CD49d, CD27, and IgD—were also analyzed by flow cytometry. Flow cytometric data were evaluated through a three-step diagnostic algorithm. In the first step, B-cell clonality was assessed by evaluating Kappa/Lambda light chain ratios, revealing Kappa monoclonality in 42 patients and Lambda monoclonality in 38 patients. In the second step, a comparative analysis of immunophenotypic markers including FMC7, CD5/CD19, CD23, and CD20 was conducted to differentiate among CLL, MCL, MZL, and HCL subtypes. MFI values were calculated for each marker, identifying 46 CLL, 7 MCL, 20 MZL, and 7 HCL cases. Additionally, CD19⁺ B-cell subtypes were evaluated alongside T-cell subpopulations including CD4⁺, CD8⁺, CD25⁺, and regulatory T cells (Tregs). No statistically significant differences were observed between CLPD subgroups in terms of T-cell profiles (p > 0.5). Our findings demonstrate that in addition to the classical Matutes score, incorporating MFI values as a quantitative representation of marker expression provides a more measurable and standardized approach to diagnosis. Quantitative expression profiling using MFI can serve as a foundational dataset for the development of artificial intelligence-based decision support systems in the differential diagnosis of chronic lymphoproliferative disorders.