An Aesthetic search on urban morphology
  1. Tez No: 9624
  2. Yazar: S.KORKUT ONARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL EVYAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Giriftlik, yaşarlılık, yeterlilik, kimliklendirme, yönlendirme, hayranlık, kentsellik, kapalılık, yaşatma, çeşitlilik, Self-sufficiency, vitality, compactness, identification, orientation, admiration, urbanity, occupation, closure, variety. Science
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET KENTSEL BİÇİMİN ESTETİ?İ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ONARAN, S. Korkut Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Danışman: Doç. Dr. Gönül Evyapan Bu çalışmada kent mimari bir ürün olarak ele alınmakta ve kent biçiminin güzeligi ile ilgili değerler ve nitelikler araştırılmaktadır. Amaç kentsel çevreleri değerlendirebilmek ya da eleştirebilmek ipin güzellik ile ilgili tutarlı bir değerler sistemi kurmaktır. Çalışmada, bu amaca ermek ipin öncelikle kavramsal bir çerçeve çizilmekte ve kentte var olan bu tutumlar ve kavramsallar bu çerçevede değerlendirilmektedir. Daha sonra kent bitimine ait çeşitli kavram tanımları ve nitelik sınıflamaları akılcı bir yapı ipinde sunulmaktadır. Çalışmanın sonunda ise, tartışmayı sözü geçen değerler ve nitelikler üzerine yönelmek ipin bir kentsel tasarım önerisine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ASTHETIC SEARCH ON URBAN MORPHOLOGY ONARAN, S. Korkut Master in Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gönül Evyapan January 1990 This study is a search on the aesthetic values and properties of urban morphology. In this study the city is considered as an architectural artifact. Here, in order to reach a coherent system of aesthetic values and to evaluate and criticise the urban environment, a conceptual framework is introduced, and some polar opposites or attitudes which exist in the city are evaluated in reference to the mentioned framework. Then, conceptual definitions related with urban- morphology and classifications of its properties, are introduced in a structured sequence. Finally, an urban design project proposal is presented to direct the discussion towards the aesthetic values and properties mentioned in the study.