Köprülü-Akyar-Kadıyakası (Gündoğmuş-Antalya) yöresinin jeoloji özellikleri
Geological properties of Köprülü-Akyar-Kadıyakası (Gündoğmuş-Antalya) regions
  1. Tez No: 96254
  2. Yazar: ARİF DELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nap, Tektonik dilim, Toroslar, Birlikler, Tektonik Birlikler, Napp, Tectonic slice, Taurids, Units, Tectonic Units
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÖPRÜLÜ-AKYAR-KADIYAKASI (GÜNDOĞMUŞ-ANTALYA) YÖRESİNİN JEOLOJİ ÖZELLİKLERİ ArifDELİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet TURAN 1999, 106 sayfa Jüri: Prof. Dr. Yüksel AYDIN Yrd. Doç. Dr. Ahmet TURAN Yrd. Doç. Dr. Yaşar EREN Orta Toroslar'ın. ic-baü kesiminde, Köprülü (Gündoğmuş-ANTALYA) çevresinde bulunan çalışma alamnda, Permiyen-Tersiyer zaman aralığında çökelmiş değişik kaya birimleri mostra vermektedir. Yörede yüzeyleyen bu. kayaçlar otokton ve allokton birlikler olarak iki ana bölüm halinde incelenmiştir. 1. Otoktoa birlik. (Geyikdağı. Birliği),, kayaları: Çalışma, alanının kuzey kesiminde izlenir ve kısmen açık-derin şelf ortamında çökelen ve genellikle karbonatlı kayaçlardan. oluşan.. Saytepe formasyonu. (Geç Kretase) yörede otokton konumlu birliğin en alt stratigrafi birimim oluşturur. Saytepe formasyonunu yüksekaçılı ters bir fayın yükselen bloğunda yer alarak kendinden daha genç birimlerle dokanak halindedir. Geç Kretase'de ortamın giderek derinleşmesi ile Saytepe formasyonu ile yanal ilişkili olana Karaköy formasyonu (Geç Kretase) çökelmiştir. Tabanda kırıntılı kireçtaşlan, marn yer yer çörtlü kireçtaşlanyla (Kurttepe- üyesi) başlayan istif, üste doğru pelajik kireçtaşı, marn, kumtaşı (Sankavak üyesi) ardalanması ile son bulur. Tüm bu Mesozoyik yaşlı formasyonu, kumtaşı, çamurtaşı, marn, kireçtaşı ardalanmasmdan oluşan Lütesiyen yaşlı beden formasyonu açılı uyumsuz olarak örtmektedir. 2. Allokton birlik kayaları: İnceleme alanındaki allokton birimler, kendi açısından üç ana bölüme ayrılarak incelenmiştir. 2.1. Antalya Birliği kayaları: Antalya Birliği'ne ait kaya toplulukları kendi içerisinde iki ayrı tektonik dilime ayrılmıştır. Pelajik kireçtaşı blokları içeren ve serpantinit, gabro, diyabaz gibi kayaçlann matriksi oluşturduğu ve Geç Kretase'de bölgeye yerleşmiş Belistir ofiyolitik melanjı Antalya Birliği'nin tabanını oluşturur. Belistir ofiyolitik melanjının üzerine tektonik olarak gelen, çamurtaşı, kumtaşı, şeyi ve marnlardan oluşan Kasımlar formasyonu (Geç Triyas) ile üzerindeki açılı uyumsuzluktan sonra izlenen ve pelajik-yan pelajik kayalardan oluşan İnasar formasyonu (Jura-Kretase) ikinci tektonik dilimi oluşturmaktadır. 2.2. Alanya Birliği Kayaları: Alanya Birliği inceleme alanında iki tektonik dilime ayrılmaktadır. Alt dilimi, talkşist, muskovitşist, kalkşist, metakumtaşı, gibi litolojilerden oluşan Mahmutlar formasyonu (Geç Permiyen) oluşturur. Mahmutlar formasyonunun üzerine kristalize kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı ve mermerlerden oluşan Cebelireis formasyonu (Geç Permiyen) tektonik olarak gelmektedir.3. Aladağ Birliği Kayaları: Bu birlik çalışma alanında, sadece kuvarsit mercek ve aratabakalan içeren bol algli kireçtaşlanndan oluşan Kuşakdağı formasyonundan (Geç Permiyen) oluşmaktadır. Çalışma alanın, Toritler Tektonik Birliğinin (Ketin, 1966) Orta Toroslar (Özgül, 1976, 1984) bölümünde yer alır. Bölge Pangea'dan türeyen Gondwana ile Kimmeriyen kıtası (Şengör ve diğ., 1980, Şengör ve Yılmaz, 1981) arasında Güney Tetis okyanusun açılması ve kapanmasına ilişkin Erken Alpin hareketleri ile bağlantılı olarak oluşmuş ve kıvrımlı, yoğun bindirmeli ve naplı bir yapı kazanmıştır. Antalya ve Alanya birlikleri Laramiyen dağ oluşum hareketleri esnasında bölgeye yerleşmeye başlamıştır. Daha sonra bölgede tektonik hareketler devam ederek Alpin orejenezinin Pireniyen fazı esnasında kompresyonel sıkışmalar meydana gelmiş, böylece Aladağ Birliği bölgeye yerleşmiştir. Çalışma alanında tüm nap dilimleri yapısal açıdan incelenerek aralarındaki yapısal ilişkiler aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis GEOLOGICAL PROPERTIES OF KÖPRÜLÜ-AKYAR- KADIYAKASI (GÜNDO?MUŞ-ANTALYA) REGIONS Arif DELİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Geological Engineering Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Ahmet TURAN 1999, Pace: 106 Jury : Prof. Dr. Yüksel AYDIN Yrd. Doç. Dr. Ahmet TURAN Yrd. Doç. Dr. Yaşar EREN In the study area which is located in the vicinity of Köprülü (Gündoğmuş- Antalya), in the inner-West part of Middle Taurus, various rocks representing Permian-Tertiary time interval area exposed. These rocks were examined under two main divisions: autochthonous unit and allochthonous units. 1. Autochthonous unit (Geyikdağı Unit) rocks: These rocks are observed in the northern part of the study area. The Saytepe formation consisting partly open shelf-deep self formation is the lowermost stratigraphic unit of the autochthonous unit. It crops out on the hanging wall of a high-angled reverse fault and is seen incontact with the younger units. In the late Cretaceous with the deepining of the environment the Karaköy formation which is laterally related with the Saytepe formation was deposited. This formation starts with the detritic limestones, marls and limestones at the basal part (The Kurttepe member) and terminates with the alternation pelagic limestone marls and sanstone (the Sankavak member). These Late Mesozoic formations are overlain unconformably with the Lutetian aged Beden formation consisting of sandstone, mudstone, marl and limestone altenations. 2. Autochthonous units rocks: the autochthonous units were studied under three main divisions. 2.1. The Antalya Unit rocks: The unit is divided in two tectonic slices. The Belistir ophiolitic melange occurs at the base. This unite forms the basal part of the Antalya unit and contains pelagic limestone blocks in a matrix composed of serpentinite, gabro and diabase. The emplacement time Late Cretaceous The Kasımlar formation (Late Triassic) and the uncorformably overlying Inasar formation (Jurassic-Cretaceous) form the second tectonic slice. The Kasımlar formations rests on the Belistir ophiolitic melange with a tectonic contact and consists of mudstone, sandstone, shale and marls. The Inasar formation consists of pelegic-semipelagic rocks. 2.2. Alanya Unit rocks: The Alanya unit. İs divided into two tectonic slices. The lower slice, The Mahmutlar formation (Late Permian), is made up of muscovite schist, calcschist, metasandstone. The upper slice, the Cebelireis formation, rests on the lower slice with a tectonic contact and is made up of crytallised limestone, dolomite and marble.3. The Aladağ Unit rocks: This unit in the study area is represenled by the Kuşakdağı formation (Late Permian) consisting quartzize lenses and mterbedded algaeus limestone and dolomitic limestone. The study area is located in the Midde part of the Taurids Tectonic Unit (Ketin, 1966). The region has gained its folded, highly thrusted and napped structure during the Early Alpine movements related with the opening and closure of the southern branch of the Neotethys between the Gondwanaland and the Cimmerian Continents. During the Laramian phase of the movements the Antalya and Alanya units began to emplace, Later on during the Permian phase the Aladağ unite began to emplace into the region undergoing compressional movements. These nappes were evaluated seperetly and their lreationships were enlighled.