Uzaktan eğitim
Distance education
- Tez No: 96255
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FERRUH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, eğitim teknolojileri, asenkron eğitim, internet, www ıı, Distance Education, Education Technologies, Asynchronous Education, internet, www IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZÎ UZAKTAN EĞİTİM Mesut GÜNDÜZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ferruh YILDIZ 2000, 149 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Ferruh YILDIZ Doç. Dr. Fatih BOTSALI Doç. Dr. Şirzad KAHRAMANLI Bu çalışmada, başlangıçtan günümüze uzaktan eğitimde kullanılan teknolojiler, bu teknolojilerin kendi iç avantaj ve dezavantajları ve uzaktan eğitimde kullanılan eğitim stratejileri ele alınmıştır. Yazılı metinle başlayan uzaktan eğitim çalışmaları, ses, televizyon, video konferans, bilgisayar ve internet teknolojilerinin de kullanımıyla günümüz dünyasında hızla yayılmaktadır. Özellikle internet teknolojisinin bu alanda kullanılmaya başlaması ile normal eğitimini tamamlamayanlar, mekan sınırlamalarından dolayı eğitim alamayanlar, kurumlarında mekan tanımaksızın personel eğitimi vermek isteyenler ve daha pek çok alan için eşsiz bir imkan doğmuştur. Yurtdışında bu şekilde eğitim veren yüzlerce üniversite lisans ve lisansüstü eğitimlerinde internet yardımıyla uzaktan eğitim vermektedir. Ülkemizde de yakm zamanda başlayan üniversiteler arası bu eğitim geçtiğimiz yıl çıkarılan yönetmelikile resmiyet kazanmış ve 2000-2001 öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren uygulamaya konulacaktır. Tez sonunda ülkemizde bu konu için hazırlanmış ve uygulamaya konulmuş olan Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliği ve bu uygulamayı gerçekleştirmek üzere kurulmuş Milli Enformatik Komitesi 'nin hazırladığı uzaktan eğitim verirken dikkat edilmesi gereken ilkeler verilmiştir. Tezin uygulamasına yönelik olarak Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü derslerinden Veri Tabanı Yönetim Sistemleri dersinin internet ortamında sunumu hazırlanmış ve http://seyhun.selcuk.edu.tr/veritabani adresinde erişime açılmıştır. Bu ders hazırlanırken internet üzerinde sunulan bir derste olması gerekenler mümkün olduğunca kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DISTANCE EDUCATION Mesut GÜNDÜZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferruh YILDIZ 2000, 149 Pages Jury: Assoc. Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Assoc. Prof. Dr. Fatih BOTSALI Assoc. Prof. Dr. Şirzad KAHRAMANLI In this study, distance education technologies from begining to today's world and their advantages and disadvantages inside themselves and across each other are examined and also the education strategies used with the technology is researched. Distance education started with the printed text and then audio, television, videoconferans, computer and internet technologies are used. With the begining to use internet technology in this field a perfect possibility appeared for the people who couldn't complete their education or the people who couldn't attend education because of the physical place restriction or the associations which want to give their employees education without looking physical attendance. There are hundreds of universities abroad which give graduate and post graduate education with the use of internet technology. In our country distance education using internet technology has started in the recent years and used by many universities. Last year with the new regulation issued on distance education made mthis event official and distance education will start by the spring semester of 2000- 2001 season. At the end of the thesis, the Regulations On Inter-University Distance Higher Education Based On Communication And Information Technologies and the principles that is prepared by the Enformatic National Committee which was founded for realizing distance education was given. For practice, one of the lessons which was given in Department of Computer Engineering in Selçuk University is prepared in the internet environment and presented in the internet. For the access of this presentation the http//seyhun.selcuk.edu.tr/veritabani URL should be used. While preparing this presentation all possible details for an internet lesson was used.