İskemik inme ve büyük damar tıkanıklığı olan hastalarda biyobelirteçlerin tanısal rolü ve skorlarla karşılaştırılması
The diagnostic role of biomarkers in patients with ischemic stroke and large vessel occlusion and comparison with scores
  1. Tez No: 962570
  2. Yazar: RAFET FATİH AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KATİPOĞLU, DR. MERVE YAZLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Majör Damar Oklüzyonu, İskemik inme, SVO, 3I-SS, Large vessel occlusion, ischemic stroke, CVE, 3I-SS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Giriş: Majör Damar Oklüzyonu (MDO), akut iskemik inme hastalarında hızlı müdahale gerektiren ciddi bir klinik durumdur. MDO'yu sahada öngörebilmek, uygun merkeze hızlı sevk ve tedavi şansını artırmaktadır. Bu amaçla çeşitli klinik skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Çalışmamızda, 3 maddelik inme ölçeği (3I-SS) ve duyu defisiti kombinasyonunun MDO öngörüsündeki etkinliği değerlendirildi. Metodoloji: Bu çalışma retrospektif, kesitsel bir tasarıma sahiptir. Acil servise başvuran ve inme şüphesiyle değerlendirilen hastalar dahil edilmiştir. Hastaların 3I-SS skorları ve duyu defisiti bulguları kaydedilmiş, MDO varlığı vasküler görüntüleme yöntemleri ile doğrulanmıştır. Tanısal performans ROC eğrisi analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: 3I-SS skoru tek başına MDO tanısında AUC 0.756 ile iyi bir ayırt edici performans göstermiştir. Duyu defisiti parametresinin eklenmesi ile modelin AUC değeri 0.80'e yükselmiştir. 3I-SS için optimal eşik değeri ≥2 olarak bulunmuş, sensitivite %70,45, spesifisite %68,48 olarak hesaplanmıştır. Duyu defisiti kombinasyonu, özgüllüğü artırarak daha doğru hasta seçimi sağlamıştır. Sonuç: Çalışmamız, 3I-SS skoru ve duyu defisiti kombinasyonunun MDO öngörüsünde etkili ve pratik bir yaklaşım sunduğunu göstermiştir. Bu bulgular, sahada hızlı triyaj ve ileri merkez sevk süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir. Ancak klinik skorlama sistemleri, kesin tanı için görüntüleme yöntemlerinin yerine geçmemelidir. Bulguların daha geniş örneklem gruplarında doğrulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Major Vessel Occlusion (MVO) is a serious clinical condition in patients with acute ischemic stroke that requires rapid intervention. Predicting MVO in the prehospital setting can increase the chances of timely referral to an appropriate center and early treatment. Various clinical scoring systems have been developed for this purpose. In our study, we evaluated the effectiveness of the 3-Item Stroke Scale (3I-SS) combined with sensory deficit in predicting MVO. Methodology: This study had a retrospective, cross-sectional design. Patients who presented to the emergency department with suspected stroke were included. The 3I-SS scores and sensory deficit findings of the patients were recorded, and the presence of MVO was confirmed by vascular imaging methods. Diagnostic performance was assessed using Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis. Results: The 3I-SS score alone demonstrated good discriminatory performance in predicting MVO with an AUC of 0.756. When the sensory deficit parameter was added, the model's AUC increased to 0.80. The optimal cut-off value for the 3I-SS was determined as ≥2, with a sensitivity of 70.45% and a specificity of 68.48%. The addition of sensory deficit improved specificity and enabled more accurate patient selection. Conclusion: Our study demonstrated that the combination of the 3I-SS score and sensory deficit provides an effective and practical approach for predicting MVO. These findings may contribute to improving rapid triage and referral processes to advanced centers in the prehospital setting. However, clinical scoring systems should not replace imaging modalities for definitive diagnosis. Further validation in larger, multicenter studies is recommended.