Sezaryen sonrası elektrikli battaniye ile ısıtmanın doğum sonu konfor, ağrı, süt miktarı ve emzirme başarısına etkisi
Effect of electric blanket warming after cesarean section on postpartum comfort, pain, milk quantity and breastfeeding success
- Tez No: 962676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, elektrikli battaniye, konfor, ağrı, hemşirelik, emzirme, Caesarean, electric blanket, comfort, pain, nursing, breastfeeding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Araştırma sezaryen sonrası elektrikli battaniye ile ısıtmanın doğum sonu konfor, ağrı, süt miktarı ve emzirme başarısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek kör randomize son test kontrol gruplu çalışma olarak planlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, müdahale ve kontrol gruplarının her birinde 39 kadın olmak üzere toplam 78 kadın oluşturmuştur. Araştırma verileri Kasım 2023-Mart 2024 tarihleri arasında bir kamu hastanesinde toplanmıştır. Müdahale grubundaki anneler sezaryan sonrası serviste, elektrikli battaniye ile ısıtılmış yatağa alınmıştır. Veriler 4., 12. ve 24. saatlerde Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ), Visüel Analog Skala (VAS), Yetersiz Süt Algısı Ölçeği, Bristol Emzirme Değerlendirme Aracı (BEDA), Fizyolojik Parametreler İzlem Formu ve Bağırsak Hareketleri İzlem Formu ile toplanmıştır. 10. Gün Bebeğin Aldığı Anne Sütü Miktarını Değerlendirmek İçin Bir Araç (İMDAT) formu doldurulmuştur. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, parametrik testler, non-parametrik testler, t testi, Mann Whitney U analizi, varyans analizi, normal dağılmayan ölçümlerde Friedman analzi kullanılmıştır. Bulgular: Müdahale ve kontrol gruplarında, 12. saatte DSKÖ puan ortalamaları farkının istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p0.05). Sonuçlar: Sezaryen sonrası elektrikli battaniye ile ısıtmanın doğum sonu konforu etkilemediği, ağrıyı azalttığı, süt miktarını artırdığı ve emzirme başarısını artırdığı, buna bağlı olarak ilk 24 saatteki yenidoğan kilo kaybını azalttığı, bağırsak sesi duyulma zamanı ve rektal gaz çıkarma süresini kısalttığı saptanmıştır. Fizyolojik parametrelerde Sistolik Basınç (SB), Diyastolik Basınç (DB) ve nabız üzerine etkisinin olmadığı, oksijen satürasyonunu müdahale grubunda 12. ve 24. saatlerde artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to determine the effects of electric blanket heating after cesarean section on postpartum comfort, pain, milk quantity and breastfeeding success. Material and Method: This study was planned as a single-blind randomized post-test control group study. The study sample consisted of 78 women, 39 in each of the intervention and control groups. The research data were collected in a public hospital between November 2023 and March 2024. The mothers in the intervention group were placed in a bed heated with an electric blanket in the ward after the cesarean section. Data were collected at the 4th, 12th and 24th hours with the Postpartum Comfort Scale (DSKÖ), Visual Analog Scale (VAS), Insufficient Milk Perception Scale, Bristol Breastfeeding Assessment Tool (BEDA), Physiological Parameters Monitoring Form and Bowel Movement Monitoring Form. On the 10th day, a Tool to Assess the Amount of Breast Milk Intake by the Baby (IMDAT) form was filled out. KolmogorovSmirnov test, parametric tests, non-parametric tests, t test, Mann Whitney U analysis, variance analysis, and Friedman analysis for non-normally distributed measurements were used in data analysis. Results: In the intervention and control groups, it was determined that the difference in the mean scores of the Postpartum Comfort Scale (DSKÖ) at the 12th hour was statistically significant (p0.05). Conclusions: It was determined that heating with an electric blanket after cesarean section did not affect postpartum comfort, reduced pain, increased milk supply and breastfeeding success, and accordingly reduced newborn weight loss in the first 24 hours, shortened the time to hear bowel sounds and rectal gas removal. It was concluded that it had no effect on physiological parameters such as Systolic Pressure (SB), Diastolic Pressure (DB) and pulse, and increased oxygen saturation in the intervention group at the 12th and 24th hours.