Eskişehir ilinde Çakmak 79 çeşidi buğdayda azot gübrelemesinin ekonomik analizi
An Economic analysis of fertilization in Çakmak 79 variete in Eskişehir province
- Tez No: 96275
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ASIM KABUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Wheat, nitrogen fertilizer, partial budgeting, marginal analysis, production function. u
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ESKİŞEHİR İLİNDE ÇAKMAK 79 ÇEŞİDİ BUĞDAYDA AZOT GÜBRELEMESİNİN EKONOMİK ANALİZİ YAKUP TURGUT SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. M. Asım KABUKÇU 2000, Sayfa: 56 Jüri: Prof. Dr. M. Asım KABUKÇU Doç. Dr. Cennet OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK Araştırma, Eskişehir İli sulu tarım koşullarında, Çakmak 79 Çeşidinde azot gübrelemesinin en karlı seviyesini saptamak amacı ile yapılmıştır. Bunun için üç değişik yöntem kullanılmıştır; kısmi bütçe oluşturularak marjinal karlılık oranlan hesaplanmış, üretim fonksiyonu kullanılmadan ve üretim fonksiyonu kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucu, buğday verimi ile uygulanan azot seviyeleri arasında; Y= 385,65+21,858 X - 0,8819 X2 (R=0,989) quadratik ilişkisi elde edilmiştir. Uygulanan analizlere göre 1999-2000 üretim dönemi fiyatlarıyla Çakmak 79 Çeşidi buğday üretiminde en karlı azot dozu, hesaplama şekillerine göre sırasıyla 12, 12 ve 1 1,7 kg/da olarak saptanmıştır. Anahtar kelimeler; Buğday, azot gübrelemesi, kısmi bütçeleme, marjinal analiz, üretim fonksiyonu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN ECONOMIC ANALYSİS OF FERTİLİZATİON İN ÇAKMAK 79 VARİETE İN ESKİŞEHİR PROVİNCE Yakup TURGUT SELÇUK UNİVERSITY THE INSTITUTE OF SCIENCE THE DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMY Supervisor: Prof. Dr. Asım KABUKÇU 2000, Page: 56 Jury: Prof. Dr. Asım KABUKÇU Assoc. Prof. Dr. Cennet O?UZ Asisist. Prof. Dr. Mithat DİREK This research was conducted to determine the economic optimum levels of N application in Çakmak 79 under irrigated conditions in Eskişehir. Economic analysis were carried out using the marginal analysis technique. Three different calculation methods; the process of calculating marginal rate of returns after constructing partial budget, marginal analysis without using production function and marginal analysis for production function were used in the economic analyses. The relationship was found between nitrogen fertilizer and yield regression equation for Eskişehir conditions; Y= 385,65 + 21,858 X - 0,8819 X2 (R = 0,989). Based on 1999-2000 prices, the mean economic optimum levels of N application were 120, 120 and 1 17 kg per hectare for three different calculations respectively.