İki şekerpancarı çeşidinde uygulanan farklı azot dozlarının yaprakbiti populasyon gelişimine etkisi
The Effect on population development of aphids using different nitrogen doses at two sugerbeet varieties
- Tez No: 96276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaprakbiti, şekerpancarı çeşitleri, Aphis fabae, Myzus persicae, populasyon gelişimi farklı gübre dozları, Aphids, sugarbeet varieties, Aphis fabae, Myzus persicae population development different nitrogen doses
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi İKİ ŞEKERPANCARI ÇEŞİDİNE UYGULANAN FARKLI AZOT DOZLARININ YAPRAK BİTİ POPULASYON GELİŞİMİNE ETKİSİ Duran CİHAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilimdah Danışman : Doç. Dr. Meryem ELMALI 2000 Sayfa 47 Jüri :Doç. Dr. Meryem ELMALI Prof. Dr. Özdemir ALAOĞLU Doç. Dr. Fikret AKINERDEM Bu araştırma, farklı azot dozları uygulanan iki şekerpancarı çeşidi üzerinde koloni oluşturan yaprakbitlerinin populasyon gelişimini takip etmek amacıyla, 1999 yılında Konya ili Altınekin ilçesinde yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 4x2 faktöriyel ve 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede, yörede en fazla yetiştirilen Eureka ve S-814 çeşitlerine farklı azot dozları uygulanmıştır. Çalışmalarda Aphididae familyasından 2 tür Aphis fabae Scop. ve Myzus persicae Sulz. belirlenmiştir.Bıın1ardan A. fabae daha geç ortaya çıkmasına rağmen daha yüksek populasyon oluşturmuş ve tarlada daha uzun süre kalmıştır. Sıcaklığın 6-7 °C civarında olduğu zaman afîtler görülmeye başlamış yaza doğru sıcaklığın gündüz 30-35 °C olduğu zaman ise pancar bitkisinden başka bitkilere göç ettikleri tespit edilmiştir Coccineilidee familyasından 3, Chrysopidae (Neuroptera) familyasından 1 tür Anthocoridae ve Syrphidae familyalarından 1 'er tür predator olarak tespit edilmiştir. Bunlardan Coccinellidler hem daha erken görülmeleri hem de populasyorüanıun yüksek olması nedeniyle en etkin doğal düşman gurubu olarak değerlendirilmiştir Eureka şekerpancarı çeşidi üzerindeki yaprakbiti populasyonu S-814 çeşidine nazaran daha düşük olmuştur. Kullanılan azot dozunun artmasına paralel olarak yaprakbiti populasyonunun da arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSRACT THE EFFECT ON POPULATION DEVELOPMENT OF APHİDS USING DİFFERENT NİTROGEN DOSES AT TWO SUGARBEET VARİETÎES Duran CİHAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc Prof. Dr. Meryem ELMALI 2000 Page 47 Jury: Assoc. Prof. Dr. Meryem ELMALI Prof. Dr. Özdemir ALAO?LU Assoc. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM This research was conducted in 1999 in Atonekin locality of Konya Province in Turkey to observe population development of aphids colonizing on the two sugarbeet varieties different nitrogen doses. The varieties named Eureka and S-814 are common in the area. The experiment was made in randomized plots experimental designs with three replications. As a result, two species from Aphididae, Aphis fabae Scop.and Myzus persicae Sulz were found A. fabae was dominant species and stayed longer on the plants although It occurred later date than M. persicae. First occurence of aphids was at 6-7 C and they collapsed at 30-35 C. As predators, three species from Coccinellidae, one the species from each of Chrysopidae, Anthocoridae and Syrphidae were found. Coccinellids were emphasized as the most effective predator group because of occurring both earlier and higher population leveL The aphid population level on Eureka veriety was lower than S-814. Increasing the nitrogen doses effected aphids number on sugarbeet.