Bal arılarında (apis melifera L.) polen toplama süresinin (gün) koloni gelişimi ve bal üretimine etkisi
Effect of polen collection duration (day) oncolony development and honey yield inthe honey bees (apis melifera L.)
- Tez No: 96277
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YETİŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: A. Mellifera, Balansı, arı ailesi gelişimi, polen tuzağı, polen, bal, arıcılık geliri, A. meUifera, honeybee, colony development, pollen trapping, pollen, honey, beekeeping profitebility
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAL ARILARINDA (Apis Melifera L.) POLEN TOPLAMA SÜRESİNİN(Gün) KOLONİ GELİŞİMİ VE BAL ÜRETİMİNE ETKİSİ Ahmet BAYRAM Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ramazan YETİŞİR 2000,33 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Ramazan YETİŞİR Doç. Dr. SaimBOZTEPE Yard.Doç.Dr. Ethem AKYOL Bu çalışma, Konya ili Taşkent ilçesi koşullarında, bal arısı (Apis melifera I..) kolonilerinde polen tuzağı takılı kalma süresinin (gün) kuluçka üretim etkinliği, koloni populasyon gelişmesi ve bal verimi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 9 hafta süresince yürütülmüş ve 5 farklı muamele grubu denenmiştir. Bu muamele grupları; sürekli polen tuzağı takılan I. grup, bir gün arayla takılan II. gaip, dön gün takılıp dört gün takılmayan III. gaip, yedi gün takılıp yedi gün takılmayan IV. grup ve hiç takılmayan (V. Grup) olacak şekilde düzenlenmiştir. Deneme sonunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda; gruplarda ortalama anlı çerçeve sayıları sırasıyla, 7.45±0.33, 8.55±0.80, 8.15±0.33, 7.05±0.64 ve 9.55±0.36 adet; kuluçka alanı ortalamaları sırasıyla, 1875±161.63. 1739±196.84, 1777±246.35, 1630±236.53 ve 2318±167.45 cm2; bal verimleri sırasıyla, 8.6±0.69, 11.9±1.77, 9.4±0.73, 7.3±0.94 ve 14.9±0.55 kg ve toplam polen verimleri ise sırasıyla, 1088±95.25, 409+44.61, 287±31.13 ve 237±44.41 g olarak bulunmuştur. Yapılan ekonomik analize göre. Net Oransal Karlılık Oranı deneme gruplarında sırasıyla. % 370.18, % 178.84, %120.07, % 130.73, % 171.51 olarak bulunmuştur. I. gruptan elde edilen gelir, kontrol kovanlarından elde edilen gelirden daha fazla (6. 1 0$) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
HI ABSTRACT MSc Thesis EFFECT OF POLEN COLLECTION DURATION (DAY) ON COLONY DEVELOPMENT AND HONEY YIELD IN THE HONEY BEES (Apis Melifera L.) Ahmet BAYRAM Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR 2000, 33 Page Jurv: Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Doç. Dr. Saim BOZTEPE ' Yard. Doç. Dr. Ethem AKYOL This research was carried out to determine the effects of pollen trapped periods (day) on population development and honey yield of honey bee colonies in Konya-Taşkent conditions. During the experimental period lasted 9 weeks 5 treatments were examined. These treatments were the first group trapped continuously, second group trapped skip a day. Third group trapped 4 day and 4 day untrapped, fourth group trapped 7 day and 7 days untrapped and fifth group as control colonies. According to the results obtained, these groups have had averages of framed bees number as 7.45±0.33, S.55±O.SO, 8.Ts±0.33, 7.05±0.64 and 9.55±0.36; averges of brood aseas as 1875±161.63, 1739Ü96.84, 1777±246.35, 1630±236.53 and 231S±167.45 cm- averages of honey yields as 8.6±0.69, ll.9il.77, 9.4±0.73. 7.3±0.94 and 14.9±0.55 kg; averages of pollen yields 1088±95.25, 409=44.61, 287±3 1. 13 and 237±44.41 g, respectively. According to the Relative Profit economic analaysis results, these groups were found as, % 370. 18, % 178.84, % 120.07, % 130.73and, % 171.5, respectively. Income of first group was found (6. 10$) more then of control colonies.