Gilaburu (viburnum opulus L.)'nun yeşil çelikle çoğaltılma imkanlarının araştırılması
  1. Tez No: 96278
  2. Yazar: EMEL ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: gilaburu (Viburnum opulus L.), vegetatif üretim, yeşil çelik, büyümeyi düzenleyiciler, köklendirme, cranberry (Viburnum opulus L.), vegetative propogation, greenwood, cutting, hormone, rooting
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GİLABURU (Viburnum opulus L.)'NUN YEŞİL ÇELİKLE ÇOĞALTILMA İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI Emel ÖZER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı KALYONCU 2000, Sayfa 64 Jüri : Doç. Dr. Yaşar AKÇA Doç. Dr. Zeki KARA Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı KALYONCU Konya'da doğal olarak yetişen gilaburu (Vibirnum opulus L.) ağaçlarının birinden erken Haziranda yeşil yan çelikler alınmıştır. Şişleme sisteminde % 85-90 ve % 95-100 hava nispi neminde ve farklı IB A (0 (kontrol), 500 ppm, 1500 ppm, 2500 ppm ve 3500 ppm) hormon dozu uygulamalarının perlit köklendirme ortamında çeliklerin köklenmeleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, nem seviyeleri ve IBA dozlarının çeliklerdeki canlılık, köklenme oranı, köklenme yüzeyi ve kök sayılan üzerine etkili olduğu belirlenmiştir. Dikimi yapılan tüm çeliklerde, kontrol ile birlikte % 100 canlılık ve % 100 köklenme oranı elde edilmiştir. Köklenme yüzeyi uzunluğu ortalama en yüksek 12,4 cm ile 3500 ppm IBA uygulamasında bulunmuştur. Kontrol grubuna ( kontrol, 57.7 adet/çelik) göre 2 katından fazla bir oranda (3500 ppm IBA, 131 adet/çelik) kök sayısı elde edilmiştir. Çeliklere IBA uygulamaları kallus oluşumu, kök dallanması ve kök boyu uzamasından ziyade kök sayısı artışını teşvik etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis A RESEARCH ON SOFT WOOD CUTTINGS PROPAGATION POSSIBILITY OF Viburnum opulus L. EMEL ÖZER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences of Horticulture Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ismail Hakkı KALYONCU 2000, Page 64 Jury: Assoc. Prof. Dr. Yaşar AKÇA Assoc. Prof. Dr. Zeki KARA Asst. Prof. Dr. Ismail Hakkı KALYONCU In early June the softwood side cuttings have been cut away from one of the cranberry (Viburnum opulus L.) trees which grow naturally in Konya. The effect of mist system which have two different relative humidity condition, one being 85-90 % and the other 95-100 % and by applying different ffiA (0 (control), 500 ppm, 1500 ppm, 2500 ppm and 3500 ppm) hormone doses on rooting of cuttings were examined. According to the results obtained by search, the effect of humidity level and IBA doses on cuttings liveliness, rooting percentage, rooting surface and count of roots were determined. All treatments, including control resulted in a 100 % liveness and 100 % rate of rooting. The highest average rooting surface depth of 12,4 cm was obtained by applying 3500 ppm IBA. Companed to the control (in control, 57.7 unit/cutting), IB A application doubled the number of root (131 unit/cutting in 3500 ppm DBA). By applying IBA to cuttings, that encouraged the increasing of root count excessive then formation of callousity, lateral root shooting and root length grow.